?>

ОФИЦИАЛНА ПОЗИЦИЯ НА АЛФА РИСЪРЧ

 

ОФИЦИАЛНА ПОЗИЦИЯ НА АЛФА РИСЪРЧ ПО ОТНОШЕНИЕ НА ГРЕШНО РАЗПРОСТРАНЕНО СЪДЪРЖАНИЕ ОТ БТА

 
 
До
Генералния  директор на БТА
г-н Максим Минчев
 
Уважаеми г-н Минчев,
 
На 11 февруари 2014 година социологическа агенция Алфа Рисърч подава за разпространение към пресклуба на БТА съобщение с анализ и резултати от свое социологическо проучване. Проучването е на тема „Обществените нагласи към членството на България в ЕС“. Анализът е изпратен към пресклуба на БТА по електронна поща в 15.01ч. – по утвърдения в последните години модел на работа между Алфа Рисърч и БТА. За съжаление, почти два часа по-късно /към 16.59 ч/ БТА разпространява до своите клиенти старо проучване на Алфа Рисърч, с различна тема и вече разпространено на 26 януари 2014 година, в това число от управляваната от вас БТА. 
 
По този начин БТА грубо подвежда електронните медии, в това число национални телевизии. Разпространената от тях информация /като резултат от тази грешка на БТА/, освен че заблуждава аудиторията на въпросните медии, хвърля и сериозна сянка върху авторитета на агенция Алфа Рисърч.
 
С това писмо изразяваме своето огромно разочарование от тази грешка на БТА, която поставя под съмнение нашата бъдеща съвместна работа. Публикуваното от агенция БТА тази сутрин /12 февруари в 9.18ч./ кратко пояснение, че изследването е разпространено „поради техническа грешка на БТА“ в този случай е крайно недостатъчно. Очакваме да разпространите до всички абонати на БТА настоящата позиция на Алфа Рисърч, като недвусмислено заявите, че вината и отговорността в случая са изцяло на БТА. Също така, очакваме от Вас ясно публично обяснение как точно е възникнал проблемът с подмяната на публикуваното от Вас проучване, така че да падне всяко съмнение за манипулация от страна на Алфа Рисърч. 
 
 
12.02.2014 г.
          Алфа Рисърч ООД