?>

За два мандата повече, или битката за двеста хиляди гласа

За два мандата повече, или битката за двеста хиляди гласа

(Застой в подкрепата за ГЕРБ и БСП, силна мобилизация в редиците на ДПС)
Геновева Петрова

Четири дни преди евровота общата мобилизация за участие в изборите остава почти без промяна. Твърдо намерение да гласуват заявяват между 30% и 34% от пълнолетните жители на страната, което означава, че в неделя до урните най-вероятно ще отидат между 2 и 2.3 милиона избиратели. Както активността, така и резултатът от изборите обаче все още могат да претърпят промяна, тъй като 21% от българите допускат възможност да променят решението си в оставащите няколко дни. Тази нагласа крие най-висок риск за ГЕРБ, тъй като всеки трети от колебаещите се е потенциален негов избирател.

Точно мобилизацията на симпатизантите е най-сериозното предизвикателство пред ГЕРБ, което кампанията му не съумява да преодолее до този момент. Партията разполага с относително широка периферия от привърженици, която обаче се колебае както дали да гласува, така и дали да подкрепи ГЕРБ, или друга дясно-центристка формация. Формацията на столичния кмет продължава да бъде лидер в предпочитанията на избирателите, но в седмиците на кампанията сякаш “замръзва” на едно място и не успява да увеличи дистанцията с основния си опонент БСП. При прогнозираната избирателна активност, ГЕРБ има възможност да спечели между 28% и 31% от подадените гласове. Те биха му гарантирали досегашните пет мандата в Европейския парламент.

Обратно, избирателите на БСП са значително по-мотивирани да подкрепят партията си. Силно ограничената в края на управленския мандат обща подкрепа за социалистите обаче не им позволява да разширят потенциала си и тяхната подкрепа се очертава в границите на 21% - 24% от гласовете на 7-ми юни, което означава четири сигурни мандата в европарламента, т.е. възможност да загубят едно от досегашните си места.

Избирателите на ДПС са единствените, сред които готовността за участие в изборите нараства изключително силно в хода на кампанията. Само за две седмици тя скача от  60 на 95%. При липсата на съществени промени в общата избирателна активност, тази  мобилизация води до значително увеличение на относителната електорална тежест на ДПС, която може да му отреди много близки до БСП позиции. ДПС има шанс да получи между 16% и 19% от гласовете в изборния ден, или три сигурни мандата. При сериозен спад на активността, т.е. под 30 на сто, Движението ще получи допълнителни дивиденти и евентуален четвърти мандат.

Подкрепата за Атака остава в границите на измерваната през последните седмици. Националистите губят част от симпатизантите си, които се преориентират към РЗС или ГЕРБ. Въпреки това партията запазва потенциал от около 10% от твърдо решилите да участват във вота, което й осигурява две депутатски места на европейско равнище.

След като в началото на кампанията конфликтите около лидерския пост в СДС разочароваха не малка част от потенциалните десни избиратели, впоследствие проблемите около регистрацията на Синята коалиция съумяха да изиграят мотивираща и обединяваща роля. За момента това носи потенциал от 6% до 8% от реалните гласове в неделя и най-малко един сигурен мандат.

Динамика в хода на кампанията отбелязва и подкрепата за НДСВ. Участието на еврокомисар Меглена Кунева в листата увеличава вота за партията, която има шанс да получи между 4% и 6% от гласовете на 7 юни. Така, царистите запазват шансовете си за мандат в европарламента, но дали ще спечелят такъв или не, е един от въпросите, които засега остават без категоричен отговор.

Несигурни са и шансовете за евродепутат на РЗС. Подкрепата за председателстваната от Яне Янев партия варира съществено в хода на кампанията, като през последните дни бележи видим спад. РЗС може да разчита на 3% до 5% от реалния вот, което за момента е недостатъчно за мандат. Теоретичен шанс за европейско представителство би възникнал, ако протестният радикален вот се мобилизира в оставащите няколко дни.

Нагласите на избирателите в края на кампанията показват, че най-ожесточената битка на 7-ми юни ще се води за два от седемнайсетте мандата на България в Европейския парламент, или за преразапределението на около 200 000 гласа. Кой ще ги спечели зависи от два основни фактора. Първо, от това дали НДСВ или РЗС ще успеят да прескочат прага от 5.88%, или мандатите ще бъдат разпределяни само между пет партии и коалиции. И второ, от избирателната активност. По-високо участие на активното градско население дава по-голям шанс за ГЕРБ, по-ниското, обратното – на БСП и ДПС.

Електорален потенциал сред решилите да гласуват

Избори за Европейски парламент*

ГЕРБ

28,1%

Коалиция за България

22,5%

ДПС

16,8%

Атака

10,2%

Синята коалиция

7,0%

НДСВ

4,5%

РЗС

4,1%

НАПРЕД - ВМРО

2,1%

ЛИДЕР

1,7%

Зелените

1,0%

Други

2,0%

 

* При избирателна активност 30 - 34%

Прогноза за резултатите от евроизборите при избирателна активност 30 - 34%

Процент сред гласувалите

Брой мандати

ГЕРБ

28 - 31%

5

Коалиция за България

21 - 24%

4

ДПС

16 - 19%

3

Атака

9 - 10%

2

Синята коалиция

6 - 8%

1

НДСВ

4 - 6%

?

РЗС

3 - 5%

?

НАПРЕД - ВМРО

2 - 3%

-

Други

5 - 6%

-

Мандати за разпределяне - 2

 * Данните са от представително за пълнолетното население на страната изследване, проведено от агенция Алфа Рисърч през периода 1 – 3 юни 2009 г., сред 1015 души по поръчка на вестник „Дневник”.