?>

Младите и политиката – сбъркана ли е комуникацията?

Младите и политиката – сбъркана ли е комуникацията?

Радостина Ангелова
Алфа Рисърч

Едни от най-трудните за привличане от политическите партии групи са младите избиратели. Обичайно интересът им към обществено-политически теми е многократно по-нисък от този на останалите граждани (около една трета смятат изборите за важни при близо две трети сред другите поколения). Тази тенденция далеч не е характерна само за България. С подобни проблеми се сблъскват политиците във всички европейски страни и САЩ. На последните президентски избори в САЩ обаче, демократите откриват „рецептата” за успеха. Барак Обама не само привлича голяма част от гласовете на младите, но и значително повишава активността им за участие в избори спрямо предходни години. Освен персоналността на кандидата, успехът на Обама сред младите се обяснява с активното използване на различни интернет платформи за комуникация с избирателите.
Обикновено младите трудно намират в политиката отговори на въпросите, които ги интересуват, трудно припознават лицата, които стоят близо до техните проблеми, трудно откриват своя дневен ред в дневния ред на политиците. За тях идеологиите остават слабо разбираеми и чужди, но пък за сметка на това много по-ясно и лесно възприемат политическите послания през „политики”. Образование, професионална реализация, подпомагане на младите семейства и майките с деца, стимулиране на заетостта и контрол на качеството на потребителските стоки, подкрепа на бизнеса са сред основните теми, които привличат интереса на младите избиратели. Именно по тези теми те очакват да чуят позициите на политическите партии.
За разлика от останалите поколения обаче, младите имат напълно различни навици на медийно поведение. Те прекарват много повече време в интернет и когато искат да се информират по даден въпрос е много по-вероятно да посегнат към мишката и компютъра, отколкото да включат някои от традиционните медии – телевизия или радио. Изследванията категорично показват, че един от начините политиците да достигнат по-ефективно до своите млади избиратели е интернет. Този подход сам по себе си не гарантира успех, но със сигурност е необходимо условие за скъсяване на дистанцията между младите поколения и политиката.
Ако в оставащите няколко месеца до изборите политическите сили не успеят да изработят атрактивни за младите избиратели кампании и послания, твърде вероятно е в деня на изборите те да останат в къщи пред компютъра или да излязат на разходка с приятели, но не и да отидат до урните. Сменяйки само средството за комуникация с младите, без да променят темите и посланията, политиците рискуват да останат без подкрепа в поколението, формирано в годините на прехода и виждащо своето бъдеще в много по-далечни хоризонти.
 

 
* Данните са от национално представително проучване, проведено от социологическа агенция Алфа Рисърч в периода 1-10 Април 2009 г. сред 1000 пълнолетни българи по метода на пряко стандартизирано интервю.