?>

Резултати от представителната извадка на предаването Референдум

Резултати от представителната извадка на предаването Референдум

Национално представително проучване на Социологическа агенция Алфа Рисърч сред зрителите на дебата между Сергей Станишев и Бойко Борисов в предаването “Референдум” показва, че 47% от хората отдават предпочитание на възгледите на ГЕРБ за излизане от икономическата криза, 34% - на тези на БСП, а за 19% нито едните, нито другите са били убедителни. Оценките за представените идеи до голяма степен съвпадат с електоралната тежест на двете партии. Очертават се много ясни разделителни линии между социалните групи, които ги подкрепят.
Възгледите на ГЕРБ са категорично предпочетени (в съотношение 2:1) от градската средна класа, активните, работещи хора в младите и  средните възрастови групи. Обратното, социалните послания на БСП са намерили отзвук сред  по-възрастното, с по-нисък социален статус население от малките населени места. Там одобрението за представените от Сергей Станишев идеи достига до около 50 на сто, срещу 30-35 на сто за тези на ГЕРБ. Тези оценки ясно показват различията в социалната база на двете партии и очертават основните разделителни линии, по които ще тече и предизборния дебат. Всеки пети, главно дясно ориентиран избирател и негласуващ не е останал удовлетворен от предложеното и запазва предпочитанията си към алтернативни политически сили.

Що се отнася до подготвеността на екипите, общественото мнение е в полза на този на БСП. 51% го преценяват като по-добре подготвен, срещу 33% за ГЕРБ. Интересното е, че тези оценки се запазват във всички социални и демографски групи, с изключение на учащите се, които единствени се изказват в полза на екипа на Борисов. Симпатизантите на ГЕРБ, макар и в мнозинството си да остават лоялни към партията си, са също твърде критично настроени към подготвеността на собствения им отбор. Така, за ГЕРБ основният дефицит се очертава дефицитът на експертност и опит, а за БСП – подкрепата в активните социални групи.