?>

Избори по време на почивка

Избори по време на почивка

Радостина Ангелова
Алфа Рисърч

Политическият дебат за „лятното” гласуване предстои, особено ако формулата „две в едно” претърпи неуспех, което с напредване на времето става все по-вероятно. Всяка една от политическите сили гледаше на този дебат не от принципни позиции, а от гледна точка на своите тясно партийни интереси. Но дали те са толкова еднозначни и прозрачни? На първо място, какъвто и да е пика на отпуските, трябва да имаме предвид, че само около една трета от българите пътуват по време на отпуските си.
На практика в зависимост от точният период, в който ще бъдат насрочени изборите, максималният дял от пълнолетните българи, които не биха упражнили своя вот, защото са в отпуск и пътуват, е в рамките на 10-12% от всички имащи право на глас. Тази тенденция би засегнала в най-голяма степен малките десни и дясно-центристки партии. Доколкото за тях е под въпрос преминаването на четири процентната бариера, отлива на макар и малък брой гласоподаватели, би имал особено негативен ефект. Другият засегнат, но в сравнително по-малка степен, от „лятното” гласуване би бил ГЕРБ. Максимумът, който ГЕРБ може да загуби от преместване на изборите през активния отпускарски сезон е 3-4% от имащите право на глас. Като електорален профил симпатизантите на ГЕРБ се отличават с по-слаба лоялност и респективно по-висока мобилност и склонност лесно да преминават от една към друга политическа сила. Именно поради тези си характеристики симпатизантите на ГЕРБ в най-малка степен са склонни да преместят своята отпуска, съобразявайки се с изборите,  което обаче може да означава 4 или 5 депутата по-малко за партията им.
Политическата почтеност изисква изборите да се насрочат не по-късно от 18 юли, защото в противен случай делът на хората, които ще заминат на почивка и няма да отидат до урните започва чувствително да расте – краят на юли и началото на август са своеобразен пик на летните отпуски. Всяка следваща седмица отлагане на вота след 18 юли би означавала спад в избирателната активност с около 10-12% и сериозна загуба на симпатизанти за десните партии, достигайки до отлив средно с около 25-30% от техните избиратели, ако изборите са през м.август.
Един електорат остава абсолютно незасегнат от тази зависимост – електоратът на ДПС. Независимо в кой период ще са изборите, силната мобилизация на ДПС се запазва. С такава партийна дисциплина не може да се похвали дори и БСП. Въпреки, че е определяна като една от най-печелившите партии от „летния” вот столетницата би загубила приблизително един от всеки десет свои симпатизанти.
Ефектът на кризата обаче може сериозно да промени така очертаната картина като повлияе както на резултатите от вота и избирателната активност, така и на почивките на българите.

* Данните са от национално представително проучване, проведено от социологическа агенция Алфа Рисърч по поръчка на в-к Капитал в периода 30 януари – 13 февруари 2009 г., сред 1021 души.