?>

Натискът от ЕК – единствена надежда за решаване на проблемите с престъпността и корупцията

Натискът от ЕК – единствена надежда за решаване на проблемите с престъпността и корупцията

Радостина Ангелова
Алфа Рисърч


Липсата на силно гражданско общество и на ефективно работещи механизми за вътрешен контрол, са основните причини българите да виждат външният натиск като единствена възможна санкция срещу бездействието на институциите в борбата с организираната престъпност и корупцията у нас.
Над две трети от хората у нас подкрепят критичната позиция на Европейската комисия  към България заради начина на усвояването на средствата по европейските фондове. 40% са на мнение, че натискът е необходим,одобряват дори и финансова санкция, а 28% подкрепят критиките, но без мерки, предвиждащи спиране на парите по еврофондовете. Особено критични са активните българи – частни предприемачи, хора с високо образование, на средна възраст, със средни и по-високи доходи. Това са и групите, които в най-голяма степен проявяват чувствителност към проблемите с организираната престъпност и корупцията и усещат най-пряко техните негативи. Дългогодишното бездействие и липса на видими резултати в преодоляването на тези проблеми сближават мненията по тези въпроси дори на симпатизантите на управляващите с тези на опозицията. За привържениците на абсолютно всички политически сили решителната борба с организираната престъпност и корупцията е крайно необходима  (98% подкрепят категорично тази мярка). В очакванията за реформи обаче има много отчетливи разлики. Докато сред привържениците на управляващата коалиция (симпатизанти на БСП, НДСВ и ДПС) позитивни очаквания за реални промени след смяната на министри изразяват над две трети (70%), сред електората на опозиционните партии оптимистично настроените са едва една пета (25%). 
Какви са възможните политически проекции: словесното експлоатиране на темата, непридружено от конкретни действия и търсене на лична отговорност, не носи дивиденти на никоя политическа сила – нито в тройната коалиция, нито в опозицията. Което засилва дефицитът на доверие към всички български партии и институции. Резултатът от това е, че мнозинството от българите продължават да се уповават на  „натиск отвън”, за да накарат българското правителство да реши тлеещия от години и припламващ периодично проблем наречен „корупция и организирана престъпност”. 


* Данните са от национално представително проучване, проведено от социологическа агенция Алфа Рисърч в периода 29 Април – 6 Май 2008 г. по поръчка на в-к Капитал.