?>

Тежи ли общественото мнение

Тежи ли общественото мнение

Станислав Стоянов
Алфа  Рисърч

Когато се караш непрекъснато на малките деца, те така свикват с това, че след определен момент престава да им прави впечатление. Подобен ефект за българските институции имат обществените реакции след всяко от поредицата показни убийства, публични скандали за връзки между престъпни групировки и хора от висшите етажи на властта, случаи на корупция и пр. След последния скандал в МВР с участието на министъра, без малко да ни убедят, че не някой друг, а именно Румен Петков трябва да реформира ключовото министерство.
Обговарянето на проблема  толкова силно е отекнало в съзнанието на хората, че едва ли има някой, който се съмнява, че организираната престъпност през целия преходен за България период повече или по-малко е била покровителствана от държавата.
След всеки шумен скандал или показно убийство следват коментари и анализи, и така… до следващия. Във всички доклади от предприсъединителния за България период, а и след това, неизменно присъства едно изречение: очакване за "спешни действия за борба с организираната престъпност". Всичко се върти като кадри от един и същи филм – подменят се само главните герои (някои остават), а всички „свикваме”, чувството ни за несправедливост много силно се изостря, а реакциите ни се притъпяват.
Ситуацията изглежда не просто непроменена, а непроменяема. Остават малките „възмездия”: натиск на общественото мнение, смяна на министри, нови избори. Българите са скептични за готовността на „новите” да решат сериозните обществени проблеми. Остава краткосрочната удовлетвореност, че макар и ненаказани от съдебната система, отговорните ще търпят санкциите на общественото мнение. Равносметката след последният скандал: 45% от пълнолетните българи са за смяна на министри, 31% за оставка на правителството и предсрочни парламентарни избори. Ако тройната коалиция се колебае кои са най-проблемните министри, общественото мнение убедително посочва: Румен Петков, Емел Етем, Емилия Масларова, Радослав Гайдарски, Нихат Кабил. За да не изглеждат обаче промените козметични, смяната на министри със сигурност трябва да бъде съпътствана от сериозна промяна в политиките и в ефективността на работа на институциите.

* Данните са от национално представително проучване на социологическа агенция Алфа Рисърч, проведено през периода 29 Март - 5 Април 2008 г.