?>

Коледното пазаруване : Повече индивидуални подаръци на промоция

КОЛЕДНОТО ПАЗАРУВАНЕ: ПОВЕЧЕ ИНДИВИДУАЛНИ ПОДАРЪЦИ НА ПРОМОЦИЯ

Геновева Петрова

Коледният шопинг е един от най-чаканите от потребители и търговци моменти в годината, а развитието на пазара в България все по-често го превръща в обект на публичен интерес. Сравнителните изследвания на Алфа Рисърч по въпросите на коледното пазаруване показват, че шопинг практиката на българина търпи, макар и плавно развитие.

Една от най-съществените промени в коледното пазаруване е продиктувана от обявяваните от търговците промоции. За последните две години дела на хората, които повече или по-малко обръщат внимание на специалните оферти нараства от 49% до 56%. Тенденцията е най-силно изразена в големите градове, като в София достига до 72 на сто.

Същевременно, все по-широко се разпространява практиката да се пазаруват индивидуални вместо общи подаръци. За две години потребителите, които държат да зарадват всеки по отделно нарастват от 46% до 54%, а пазаруващите общи подаръци намаляват от 22% на 18 на сто.

Променят се и самите подаръци. Вече всеки пети българин има възможност да поднесе подарък, който се състои от една по-голяма вещ, вместо от няколко по-малки. Делът на хората, които се ограничават с един малък подарък обаче се запазва непроменен (36%). Разликата в „обема” на подаръците се проявява най-отчетливо в зависимост от населеното място. Столичани и жителите на големите градове повече от всички останали си позволяват да купуват големи подаръци, докато в по-малките населени места се пазаруват предимно малки.

С около 20 на сто нараства средният размер на планираните разходи за подаръци и храна по празниците в сравнение с миналата Коледа. За мнозинството от българските граждани обаче, по-големите харчове са резултат по-скоро от ръста в цените (тенденция, която българите приемат като едно от най-тревожните събития през годината), отколкото от общо подобрение в материалния статус.

Именно поради това българските потребители устойчиво пазаруват подаръци само за най-близките членове на семейството си (65%) и предимно неща, от които знаят, че се нуждаят (61%). Единствено по-младите поколения си позволяват да съобразят избора повече със собствения си вкус, отколкото с нуждите на своите близки.

Трайна остава и практиката коледното пазаруване да се прави в последния момент. Всеки втори българин може да бъде срещнат в магазините в дните непосредствено преди празниците. Имайки предвид планираните разходи, може да се очакват обороти от около 480 милиона лева за подаръци и около 360 милиона лева за хранителни продукти в дните преди празниците. Те, разбира се, ще са непропорционално разпределени между отделните обекти и населени места, предвид намерението на жителите в големите градове да изхарчат почти два пъти по-високи суми от тези в малките.

 *Данните са от представително за пълнолетното население на страната изследване, проведено от агенция Алфа Рисърч през периода 5 – 11 декември 2007 година сред 1042 души.