?>

Кметски избори в София: Ясен водач, ясни проблеми, неясни отговори

КМЕТСКИТЕ ИЗБОРИ В СОФИЯ: ЯСЕН ВОДАЧ, ЯСНИ ПРОБЛЕМИ, НЕЯСНИ ОТГОВОРИ

Владимир Шопов
„Алфа Рисърч”

 Предизборната кампания за кметските избори в София започва с ясен водач в лицето на настоящия кмет Бойко Борисов и цяла поредица от проблеми, които продължават да тегнат над ежедневието на столичани и да търсят своите отговори. Надпреварата стартира с осезаема преднина за кмета и две кандидатури, които са сравнително нови и тепърва могат да търсят промяна в статуквото. Възможност за това им предоставят множеството проблеми на града, свързани с трафика, сигурността и градоустройството и твърдото убеждение на огромното мнозинство от хората, че градът се управлява „на парче”.
 Сегашният кмет на София Бойко Борисов събира подкрепата на 36% от столичани. Тя е най-изявена сред хората от средното поколение, и, в по-малка степен, сред младото, както и сред жените избиратели. Най-често готовност да гласуват за него изявяват хората със средно образование и работещите в сектора на услугите.
 Заемащият второто място кандидат на БСП - Бриго Аспарухов  (7%) също има ясно отчетлив профил на електорална подкрепа. Огромната част от нея е концентрирана в групата на хората над 61 години и тези с основно и по-ниско образование. Готовност за гласуване в полза на бившия генерал изказват предимно пенсионерите и твърдите привърженици на БСП, както и хората с по-ниски доходи (между 100 и 200 лева месечен доход на член на домакинството).
 Другият основен претендент (6%), Мартин Заимов, печели основната си подкрепа сред част от избирателите в активна възраст, но и сред онези пенсионери, които остават верни на “синята идея”. Най-често зад него застават хората с по-високи доходи (200 лева месечен доход на член на семейството и нагоре.)
 Наглед спокойната електорална картина контрастира с големия брой проблеми, които притесняват софиянци. Най-сериозни сред тях остават затрудненото движение и пътния трафик, постоянната несигурност и начина, по който се застроява градът. Лошото състояние на градския транспорт, неадекватната инфраструктура и липсата на зелени площи също тревожат жителите му в голяма степен. На този фон, почти 70% са убедени, че развитието на града не може да продължи чрез частично “изкърпване  на парче” и в спешен порядък, а чрез цялостна и смислена стратегия.
 Именно дългият списък от нерешени въпроси, който стои пред управлението на града, както и липсата на убеденост у столичани, че градът им се развива според някаква стратегия, ясно показват необходимостта от предизборна кампания, в която идеите и визиите за бъдещото да заемат централно място. Макар и позабравена в България, една от основните функции на изборния процес е да генерира и избере различни варианти за справяне с публичните проблеми и дела. Именно това е и посоката, от която могат да дойдат размествания в настоящата електорална конфигурация.

Използваните данни са от представително проучване за град София на Социологическа агенция „Алфа Рисърч”, проведено през месец септември 2007 година по поръчка на вестник „Капитал”.