?>

Бягство от Същинския Проблем

Бягство от Същинския Проблем

Геновева Петрова

Първите избори за Европейски парламент нанесоха сериозен удар върху самочувствието на БСП като водеща политическа сила и тя се принуди да свика извънреден конгрес в търсене на изход от кризата със социалното недоверие към партията и управлението.
Един бърз преглед на официалното говорене на партийното ръководство обаче събужда подозрението, че за пореден път на обществото ще бъдат поднесени частични решения с претенция за кардинални промени в името на по-добро управление. Най-сериозният проблем е, че мнозинството висши БСП представители се опитват да обяснят социалното недоволство със скандала Александров – Овчаров и като цяло свеждат аргументите до вътрешно-партийни интриги и противоречия. Подход, който може и да стегне партийните редици, но едва ли ще възстанови загубената обществена подкрепа.
Тук не става въпрос за подценяване на необходимостта от кадрови промени. Те безспорно са важен и необходим механизъм за коригиране на управлението. Над 70 на сто от пълнолетните жители на страната са проследили развитието на скандала, но всеки втори остава незапознат в какво точно се състои той. Независимо от (не)яснотата по въпроса, 53% от избирателите са на мнение, че е необходимо да се сменят министри в правителството, като подкрепата за тази теза сред симпатизантите на БСП достига 65%.
Когато обаче решимостта за промени се изчерпва с освобождаването на няколко министъра, без по някакъв начин да се коригира управлението, проблемите само повече се задълбочават. Поведението на БСП ръководството навежда на мисълта, че е възможно да се получи именно това. Поне до момента липсва дебат по същество върху политиката в отделните сектори. А в същото време сред обществото доминира неудовлетвореност от работата на правителството във всички области. Като най-проблемни към момента се очертават сферите здравеопазване, съдебна система, селско стопанство, вътрешни работи и борба с престъпността. Самите БСП симпатизанти са не по-малко критични от привържениците на другите партии.
Повече от година изследванията на общественото мнение отчитат, че източникът на нарастващо недоверие към правителството е липсата на ефективни политики в ключовите направления. Хората започнаха да оттеглят доверието си в БСП още на третия месец след сформиране на правителството. Колкото и силен да е социалният отзвук на скандала по висшите етажи на властта, не той срина подкрепата за управляващите. Недоверието към партията нараства само с 4% през периода на скандала, докато електоралната й подкрепа се сви до неподозирания брой от 414000 гласа, равняващи се на около 7% от общия брой гласоподаватели в страната.
Вътрешно-партийната стабилност е важна, но ако установяването й не е придружено с ефективна политика, тя сама по себе си няма да възстанови доверието в управляващите. Факт, за който говори интензивността на протестите и след обявените партийни и министерски оставки.

 Данните са от представително за пълнолетното население на страната изследване, проведено от агенция Алфа Рисърч през периода 25 май – 2 юни 2007 г. сред 1016 души.