?>

Три мандата неизвестни до края

Геновева Петрова

Около 35 на сто от имащите право на глас са сигурни, че ще отидат до урните в неделя сочи представително за страната изследване на електоралните нагласи, проведено от Алфа Рисърч в периода 13 – 17 май 2007 г. Най-висока готовност за участие в евровота заявяват симпатизантите на ДПС, а през последната седмица – и тези на Атака. До 70 на сто нараства мобилизацията и сред избирателите на НДСВ, ДСБ, БСП. За разлика от тях електоратите на СДС и особено на ГЕРБ все още силно се колебаят дали да гласуват.
Нагласите на избирателите очертават следната прогноза за вота в неделя:
   •  Водещи позиции за БСП въпреки общия спад в подкрепата за нея. Социалистите са с възможност да получат 25.8% от реалния вот, което им осигурява пет мандата в Европейския парламент.
   •  ГЕРБ разполага с широка, все още колебаеща се електорална периферия. Заявената за тях подкрепа им отрежда 20.2% от реално подадените гласове и четири сигурни мандата в Европейския парламент.
   •  Мобилизиращите механизми на ДПС са на път и този път да постигнат оптимален резултат за Движението. В края на кампанията потенциалът му се доближава значително до този на ГЕРБ, ако партията на Борисов не мотивира периферията си. ДПС има възможност да получи 17% от вота в неделя и три сигурни мандата.
  •  В последните две седмици от кампанията Атака успя да мобилизира незаинтересования си от европейските избори електорат. В резултат, националистите имат шанс да получат 13 на сто от подадените гласове, което им осигурява два сигурни мандата.
   •  НДСВ стартира кампанията от сравнително неблагоприятни позиции, но в хода й успя да увеличи значително подкрепата си. Потенциалният вот за жълтите в неделя възлиза на 8.4% от гласуващите – сигурно представителство в Европейския парламент и висок шанс за втори мандат.
   •  Една от най-големите неизвестни са десните партии. През цялата кампания подкрепата за тях се движи на границата за излъчване на депутат в Европарламента. Дни преди изборите двете партии имат относително равни позиции. СДС успя да преодолее кризата от преди месец и може да разчита на 5.2% от вота в неделя. През последните седмици от кампанията ДСБ бележи интензивен ръст, което очертава потенциал в рамките на 5.1% от подадените гласове.

Въз основа на регистрираните електорални нагласи в навечерието на вота имаме основания да предполагаме, че три от осемнадесетте български мандата за Европейския парламент ще се разпределят чрез принципа на най-големия остатък. Точният размер на най-големите остатъци може да бъде определен единствено при реалното преброяване на гласовете и теоретично мандатите могат да бъдат спечелени от всяка партия. В зависимост от броя на преминалите националната избирателна квота, най-възможните варианти са:
    •  Ако СДС и ДСБ останат извън Европейския парламент, най-голяма вероятност да се възползват от трите мандата имат НДСВ, Атака и ДПС.
   •  Влизането дори на една от десните партии в Европарламента отнема възможността на ДПС да получи четвърти мандат.
   •  Класирането и на СДС, и на ДСБ има по-голям шанс да отнеме допълнителен мандат от Атака, отколкото от НДСВ.

Започнала с усещането за скука и липса на интерес, кампанията на първите за България европейски избори завършва с прогноза за представени пет сигурни партии, печелещи петнадесет сигурни мандата. Разпределението на останалите три мандата може обаче да промени съотношението на силите между тях.

 

 

 Данните са от представително за пълнолетното население на страната изследване, проведено от Алфа Рисърч в периода 13 – 17 май 2007