?>

Радикализация в настроенията около скандала „Овчаров-Александров”

Станислав Стоянов

Развитието на скандала „Овчаров-Александров” към момента значимо радикализира обществените нагласи. Настоящото проучване е проведено експресно само в столицата, но в него ясно личат категоричните критични позиции. Констатацията е валидна дори и за симпатизантите на социалистите, като в дясно радикализацията на настроенията е още по-сериозна.
Скандалът привлича внимание - едва една пета от столичани не го следят. Доминиращото очакване е, че най-вероятно случаят ще бъде потулен (55%). Докато в същото време настроенията са много категорични: 43% са за оставка на кабинета, а 48% искат смени на министри; 49% са за предсрочни избори, 46% са срещу тях.
Случващото се силно повлиява дори на електората на БСП. Социалистите в столицата са май единствените, които в по-голяма степен еднозначно одобряват действията на министър председателя от последните дни (32%). Но дори и те не могат да преглътнат, че след като е отстранил Овчаров, Станишев е заминал в чужбина с него (38%). Към момента предположенията на БСП електората в столицата са за следния развой: 29% - скандалът ще се потули; 35% - Овчаров ще подаде оставка; 12% - случаят ще наложи повече смени в кабинета и 3% - скандалът ще доведе до предсрочни избори. И отново само социалистите са категорично против предсрочните избори (91%), но 71% са на мнение, че са нужни смени в кабинета.
В дясно (ДСБ, СДС, ГЕРБ и АТАКА) са още по-радикални. За оставка на целия кабинет са 77% от симпатизантите на ДСБ, 70% от АТАКА, 58% от СДС и 55% от симпатизантите на ГЕРБ. Почти по същия начин единодушно се приема и идеята за предсрочни избори съвместно с местните, през есента на тази година.
И ако в тази тежка ситуация може да се търси лъч надежда за БСП, то той е в растящото подозрение сред електората на партията, че зад скандала стои могъщата фигура на Бойко Борисов (47%). В краткосрочен план тези подозрения сплотяват преди изборите за евродепутати – 50% от симпатизантите на БСП в София твърдят, че ще гласуват със сигурност следващата неделя. В дясно този процент минава една трета само в електората на  ДСБ. Така един от въпросите на предстоящата седмица е дали и каква част от социалистите в страната ще разпознаят в ГЕРБ „Врагът” на предстоящите избори. И дали ще приемат битката за местата в европейския парламент, като битка и за мястото им „у дома”.

* Данните са от експресно проучване проведено сред 911 пълнолетни жители на София в периода 7-9май от Алфа Рисърч по поръчка на в-к Капитал. Ниво на статистическа грешка +/- 2.5%.