?>

Експресно електорално проучване 2 - 4 Май

Мобилизиращ ефект от първите две седмици на кампанията за евродепутати регистрира национално представително експресно проучване на агенция Алфа Рисърч, проведено в периода 2-4ти май 2007 г., сред 800 пълнолетни жители в цялата страна.

Делът на сигурните, че ще отидат до урните на 20 май нараства от 27% до 33 на сто, но въпреки това остава нисък в сравнение с провежданите досега национални парламентарни избори. 53% от избирателите проявяват повече или по-малък интерес към кампанията, а над 60 на сто са забелязали клип, плакати, брошури или конкретна предизборна проява на някоя от партиите.

Най-силно разпознаваеми към този момент е предизборната кампания на НДСВ (30%), БСП (30%) и ДПС (21%). 15 на сто от избирателите идентифицират прояви на ГЕРБ и Атака, 12% на СДС и 8% на ДСБ.

Независимо от по-активната си кампания, БСП продължава да губи електорален потенциал. Установеното месец по-рано сближаване в подкрепата за социалистите и ГЕРБ продължава. В началото на май разликата между двете партии е в рамките на 2.3%. Потенциалът на БСП към момента възлиза на 15.5% от общия брой избиратели в страната, а ГЕРБ получава подкрепата на 13.2%. Всеки четвърти привърженик на някоя от двете водещи партии обаче се колебае дали да отиде да гласува.

За разлика от тях, първите евро избори се очертават като поредните, в които ДПС няма проблем с мотивацията на симпатизантите си. Високата мобилизация на привържениците на Движението му отрежда неизменния потенциал от 6.7% от общия брой избиратели в страната.

Атака запазва обща подкрепа от 5.7%, но един от всеки трима симпатизанти на националистите все още се колебае дали да гласува. Привържениците на Атака се открояват като най-слабо заинтересовани от изборите за Европейски парламент. Едва 26 на сто от тях ги определят като важни и по-малко от половината се интересуват от кампанията дори на предпочитаната от тях националистическа формация.

Със сравнително широка периферия от потенциални избиратели разполага НДСВ. Освен, че е сред най-разпознаваемите, кампанията на партията привлича вниманието и на най-голяма част от нерешилите за кого да гласуват. Електоралните позиции на жълтата партия продължават плавно да се подобряват. За двете седмици от кампанията подкрепата за НДСВ бележи лек ръст и в началото на май достига 4.9% от общия брой избиратели.

Началото на кампанията има стабилизиращ ефект за други партии от дясното пространство. СДС получава подкрепата на 3.2% от пълнолетните жители на страната. Макар тя да не нараства през последния месец, сините преодоляват проблема с демотивацията на привържениците си.

ДСБ също бележи лек ръст до 2.3% от общия брой избиратели. Той се дължи основно на мобилизация на собствените симпатизанти на партията. За да си гарантира място в Европейския парламент обаче партията все още се нуждае от привличане на нови привърженици.

Представително за пълнолетното население на страната изследване, проведено от агенция Алфа Рисърч през периода 2 - 4 май 2007 г., сред 800 души.