?>

БСП и ГЕРБ сближават позиции

Геновева Петрова

Мониторингът на обществено-политическите нагласи, реализиран от Алфа Рисърч в периода 10 – 17 април 2007 г. потвърждава установените преди месец тенденции към нарастваща неудовлетвореност от дейността на правителството и спадащ интерес към изборите за евродепутати. С най-силна демотивация за участие в изборите се открояват симпатизантите на БСП. Това очертава другата важна тенденция през април - сближаване на електоралните позиции на БСП и ГЕРБ.

Четири месеца след приемането на България в Европейския съюз, недоволството от дейността на правителството продължава плавно да нараства. За разлика от симпатизантите на опозиционните партии, които отдавна се отличават с високо неодобрение за кабинета, ерозията на доверие към днешна дата идва от избирателите на БСП. Тяхната недуовлетвореност нараства с нови пет пункта през последните тридесет дни. Критиката на червените избиратели е резултат от силното им недоволство от неефективната политика в социалната и икономическата сфери. Поради това и тримата ресорни министри на икономиката - Румен Овчаров, на труда и социалната политика - Емилия Масларова и на здравеопазването - Радослав Гайдарски продължават да бъдат определяни за най-неуспешни членове на кабинета.

Левите симпатизанти все още отдават по-голям приоритет на националната политика пред европейската. Прекият резултат от това е разколебаване на левия вот за предстоящите избори. За един месец убедените, че ще гласуват на 20-ти май БСП симпатизанти намаляват от 55% на 44%. Предпочитанията им все още са ориентирани към социалистическата партия, но неучастието в евроизборите ще бъде тяхната своеобразна санкция за неефективната социално-икономическа политика на правителството. За последния месец подкрепата за БСП спада с три пункта и партията влиза в предизборната кампания с потенциал от 17% от общия брой избиратели, което към момента й дава шанс за шест мандата. В зависимост на развоя на кампанията не е изключено да загуби един от тях.

Другата политическа сила, чиито избиратели сериозно се разколебават непосредствено преди старта на предизборната надпревара е СДС. За разлика от симпатизантите на БСП, сините привърженици възприемат предстоящите избори като важни, но вътрешно-партийните проблеми се отразяват съществено на мотивацията им да гласуват. СДС запазва потенциала си от 3.1% от общия брой избиратели, но мобилизацията на електората му спада почти двойно за последния месец. Демотивацията на сините привърженици придава по-голяма несигурност на очерталия се месец по-рано един мандат за СДС в Европарламента.

Най-съществени ползи от ситуацията извлича ГЕРБ. Формалното увеличаване в потенциала не е високо (около 1%), но спадът за БСП сближава силно позициите на двете партии. През април ГЕРБ получава подкрепата на 13.9% от общия брой избиратели, която може да му донесе пет мандата в Европейския парламент. ГЕРБ е партията, която се очертава с най-голяма възможна амплитуда в изборния резултат. Основание за това е фактът, че половината от заявяващите се като привърженици на партията не са убедени дали ще гласуват. Сред тях също спада важността на предстоящите избори, а решението им кого да подкрепят зависи силно от включените в листата личности.

НДСВ влиза в предизборната кампания с потенциал от 4.4% от общия брой избиратели. За разлика от коалиционния си партньор БСП, симпатизантите на жълтата партия придават много по-голямо значение на изборите за Европейски парламент. За последния месец се очертава тенденция към плавна мобилизация, но подобно на ГЕРБ всеки втори жълт симпатизант все още не е сигурен дали  ще отиде да гласува. НДСВ влиза в кампанията с подкрепа, осигуряваща му един мандат и потенциал за втори в случай, че успее да мобилизира привържениците си.

ДПС има устойчивата подкрепа на 6.7% от общия брой избиратели в страната. Привържениците на Движението са не само едни от най-мотивираните за участие, но и впечатляват с добрата си организираност. Съдейки по заявените на старта на кампанията нагласи, ДПС вече е успяло да спечели симпатиите на ромското население. Във всички избори през последните десет години ромите се отличават с това, че до последния момент се колебаят за кого да гласуват. Към днешна дата, ДПС преобладава в предпочитанията на ромите. Потенциалът на ДПС към момента му дава възможност да вземе три мандата в Европейския парламент.

Подкрепа за Атака заявяват 5.6% от общия брой избиратели. Привържениците й са значително по-мотивирани за участие в национални, но не и в европейски избори. В началото на предизборната кампания те продължават да са сравнително слабо мобилизирани, което очертава възможност за два мандата на партията без да се имат предвид евентуалните мотивиращи механизми от страна на бизнес подкрепата за листата.

ДСБ се ползва устойчиво с подкрепата на 1.5% от общия брой избиратели. Както винаги досега през последните две години, привържениците на партия са едни от най-силно мобилизираните (две трети от тях са сигурни, че ще гласуват). Но дори и твърдата подкрепа не е достатъчна да осигури мандат за ДСБ при очертаващата се към днешна дата ситуация. Шансовете за партията са само в рязка мобилизация на нови привърженици.

Като цяло, предстоящите избори за депутати в Европарламента предизвикват все по-слаб интерес у избирателите. При провежданите досега избори с наближаване на деня за гласуване нараства мобилизацията за участие. За първи път на старта на предизборната кампания сигурните, че ще отидат до урните продължават да намаляват (27%), а общото усещане на мнозинството от хората е, че по-голяма част от техните близки и приятели също няма да гласуват.


Данните са от представително за пълнолетното население на страната изследване, проведено от агенция Алфа Рисърч през периода 10 - 17 април 2007 сред 1016 души.