?>

Недоволство от социалната и икономическа политика през януари

Геновева Петрова

Мониторингът на обществено-политическите нагласи, направен от "Алфа рисърч" между 19 и 26 януари очертава следните основни тенденции през първия месец от членството на България в Европейския съюз:
• Силно недоволство от дейността на ключови министри.
• Все още слаб интерес на българските граждани към изборите за Европейски парламент.
• Запазване на електоралния потенциал на основните партии в границите от края на миналата година.

Въпреки, че изпълни една от основните си цели, поставена в началото на мандата – членство в ЕС – дейността на правителството продължава да бъде съпътствана от значително обществено недоверие. То е свързано в най-голяма степен с проблеми в осъществяване на приоритетите в социалната политика и икономиката. В резултат, първият месец от членството на страната в ЕС премина под знака на поредица прояви на недоволство. Пенсионери протестираха заради отложеното увеличение на пенсиите. Производители на домашна ракия протестираха срещу наложения от началото на годината акциз. Собственици на включени в Натура територии протестираха срещу начина на определяне границите на програмата.
Недоволството е още по-силно изразено в оценката за дейността на съответните ресорни министри. От есента на 2006-та министърът на икономиката и енергетиката е сред най-неуспешните според избирателите членове на кабинета. Проблемите в областта на енергетиката и особено сметките за парно през януари, намират непосредствено отражение в общественото мнение. Критичността към работата му достига стойности, които никой друг министър от настоящия кабинет не е получавал до този момент. Индексът, отразяващ съотношението между положителни и отрицателни мнения за дейността му е минус тридесет и три (-33.3) пункта.
Задълбочаващите се проблеми в здравеопазването връщат отново здравния министър Радослав Гайдарски в дъното на таблицата. Индексът за дейността му бележи спад от 11 пункта за последния месец и достига близо минус деветнадесет пункта (-18.6).
Същата тенденция следва и отношението към друг ключов представител на кабинета – социалния министър Емилия Масларова. Отложеното повишаване на пенсиите предизвика бурна реакция сред представителите на третата възраст. В резултат, с дата януари`2007 министър Масларова попада в тройката на най-слабите министри с индекс от минус четиринадесет пункта (-14.1). Преобладаващо отрицателно остава и мнението за дейността на ДПС министрите Емел Етем, Нихат Кабил, Джевдет Чакъров. Заради границите на Натура министърът на екологията също бе сред най-яростно атакуваните през изминалия месец. Макар да нямат ясна представа какво точно е Натура, към момента мнозинството пълнолетни жители на страната подкрепят идеята за обща европейска политика по опазване на природната среда. Прилагането й в рамките на страната обаче предизвиква силното недоволство, насочено към ресорния министър.
Само при шестима от членовете на кабинета доверието доминира над недоверието. Вече традиционно с най-високо одобрение се ползва министърът на културата Стефан Данаилов. Топ 3 на най-успешните министри допълват външния Ивайло Калфин и образователния Даниел Вълчев. Превес на положителните оценки се наблюдава и в мнението за премиера Сергей Станишев.
Значително по-позитивно е отношението към политически фигури извън кабинета. Тройката на най-популярните представители формират президента Георги Първанов с над 70 на сто доверие, столичния кмет Бойко Борисов с 61% и първия български еврокомисар Меглена Кунева с 68 на сто.
Успешното присъединяване на страната към ЕС не позволява проявата на резки електорални амплитуди и на този етап основните политически сили запазват потенциала си от последните месеци. БСП се ползва с най-висока подкрепа от 25.3%. Мобилността на избиратели между другите две партии с водещи позиции – ГЕРБ и Атака – продължава да съществува. През януари резултатът за Атака леко се покачва, а този за ГЕРБ бележи лек спад. ГЕРБ получава подкрепата на 13.6%, а Атака на 7.8%, но стойностите на двете формации вероятно няма да спрат да варират и през следващите месеци. Вот за ДПС устойчиво продължават да заявяват 7.6% от общия брой избиратели. Без съществена промяна остава подкрепата за НДСВ (3.8%), СДС (3.5%), ДСБ (1.1%), БНС (0.6%).
Предстоящите през 2007-ма избори за Европейски парламент все още предизвикват мобилизация. През януари 2007 едва 35 на сто от избирателите са убедени, че ще участват в тях. Към момента пасивна нагласа в най-голяма степен споделят привържениците на водещите БСП, ГЕРБ и Атака. Въпреки това, трите партии са с най-голям потенциал и за изборите за Европейски парламент. Шансове за евродепутати към момента имат БСП, ГЕРБ, Атака и ДПС. Подкрепата за НДСВ и СДС им дава, макар и крехка, възможност да получат по един мандат.










Данните са от представително за пълнолетното население на страната изследване, проведено от агенция Алфа Рисърч през периода 19 - 26 януари 2007 сред 1007 души.