?>

Българският еврокомисар – надпартийна, експертна и авторитетна личност

Радостина Ангелова

След позитивните резултати от Мониторинговия доклад за готовността на Румъния и България за членство в Европейския съюз, в който Европейската комисия препоръчва присъединяването на двете страни на 1 януари 2007 г., все по-актуален става въпросът за предложените от тях еврокомисари. Обсъждането му вече предизвика противоречия между отделните политически сили в управляващата коалиция в България. Оценките на гражданите обаче съвсем не са политически обвързани, а са по-скоро резултат от влиянието, харизмата и авторитета на дискутираните личности.
Българското обществено мнение откроява доста категорично като най-подходяща за поста еврокомисар личността на министъра по европейските въпроси Меглена Кунева (37%). В нейна подкрепа са както симпатизанти на НДСВ (46%), така и привържениците на ГЕРБ (47%), БСП (44%), ДПС (33%), десни партии (ОДС 24%; ДСБ 28%). Нейните плюсове се виждат в компетентността, ангажираността с европейското бъдеще на България, експертността и балансираността. Силата на нейната кандидатура се изразява и във факта, че тя е сред водещите фигури, оценени от общественото мнение като личности с най-значим принос за европейската интеграция (52%).
Като други подходящи кандидати за еврокомисар се сочат още Соломон Паси (11%), подкрепян предимно от симпатизантите на ОДС, ДСБ и БНС; Сергей Станишев (10%), в чиято защита са предимно БСП гласоподавателите; Симеон Сакскобургготски (8%), с най-значителна подкрепа от НДСВ и БНС; Ивайло Калфин (7%), Надежда Михайлова (7%).
Макар формално погледнато изборът на еврокомисар да е вътрешно правителствен въпрос, общественото мнение е твърде чувствително към този избор, поради неговото огромно символно значение. За България би било добър старт в Европейския съюз да излъчи за еврокомисар личност, която се ползва не просто с подкрепата на един тесен елит, а на гражданите на страната.






Данните са от национално представително проучване, проведено през м.Септември от социологическа агенция Алфа Рисърч сред 1004 души по поръчка на в-к Капитал.