?>

По ремонтите ще го познаете...

Валентин Данчев

След кметските избори в София голяма част от проблемите бяха загърбени, а други - осветяване на знакови сгради, пускане на фонтани, освежаване на градинки - бяха изложени под светлината на прожекторите.
На този фон актуалният ремонт на 11 софийски булеварда се откроява като значима инициатива. Проблемът с инфраструктурата е болезнен за столичани и съвсем обяснимо над две трети категорично одобряват ремонтите. Нещо повече, смятат за подходящо времето на тяхното извършване.
Но това не отменя въпроса за селективния подбор на проблемите. Защо кметът “фокусира” ремонта на булеварди и поставя “на заден план” битовите отпадъци?
Първо, защото ремонтите са спасителният пояс за репутацията му. Замисълът няма против­ници, а резултатът ще е видим и осезаем за всички софиянци. Така Борисов отговаря с практически действия на обвиненията, че прехвърля отговорността за общинските проблеми към други институции.
Второ, при ремонта на булевардите няма губещи. Всички печелят: шофьорите няма вече да жонглират между дупките, пешеходците ще вървят по изправени тротоари, ремонтиращите фирми ще получат финансиране, кметът ще „уплътни“ медийния си образ. Стратегията „всички да са доволни“ се вписва в надпартийната визия за политиката на Борисов, при която „целта е да се работи за обединяването на хората, а не за тяхното разединяване“. След като партиите „разделят хората“, а Борисов е за „тяхното добруване“, нормално е да предприеме ходове, които удовлетворяват всички.
Но не всеки проблем в София има „надпартиен характер“. Казусите с боклука или пък този с бездомните кучетата са принципно различни. Тяхното решаване предполага визия за развитието на града, включване на различни граждански групи в процеса на управление и постигане на компромисно решение, от което не всички ще бъдат печеливши. А това вече поставя кмета в друга роля - на публичен посредник между конфликтни интереси.
Именно ориентирането на кмета към важни, но социално по-лесни проблеми, имащи чисто материални решения, и загърбването на трудната политическа регулация не се оценява еднозначно от софиянци. Повечето одобряват работата на Борисов (51%), на противоположното мнение са малък дял - 11%. Значими са обаче останалите 38%, които към момента се колебаят. Те ще заемат позиция в зависимост от начина, по който кметът ще подходи към решаването на по-сложните проблеми и степента, в която ще успее да посредничи ефективно между разнородните граждански интереси в столицата.




Данните са от представително проучване за София, проведено от агенция „Алфа рисърч“ през периода 21-23 август 2006 г. Анкетирани са по домовете 650 столичани на възраст над 18 години.