?>

Автомобилният ни парк – на едни номера от ЕС

Платихте ли своята „Гражданска отговорност”, сменихте ли номерата на автомобила? Фактът, че приемате семейната кола за паметник не ви извинява. Защото две трети покритие с „Гражданска отговорност” на авто-парка на страната не се приема за нормално съотношение в Европа. По-долу предлагам още някои интересни нашенски статистически данни и съотношения, които от догодина (Дай, Боже!), ще бъдат данни за страна равноправен член на ЕС.
Приблизително 35 000 нови автомобила са продадени у нас през изминалата година, като в това число влизат и купените от фирми. Но дори и да приемем, че всичките тези нови коли са отишли само в домакинствата, пак ще се окаже, че едва един от 43 частни автомобила в страната е нов.
Ето ви първата любопитна статистика – според данните за продажби на нови автомобили в страните от ЕС и EFTA (Исландия, Норвегия, Швейцария и Лихтенщайн) на 30 жители в тази зона се пада един нов автомобил, продаден през изминалата година. В България съотношението е един нов автомобил на 220 души.
Вероятно оттук и амбицията да се поизравним в съотношенията с ЕС откъм застраховки и номера. Ще се случи ли обаче това? Защото една голяма част от колите в България са толкова стари, че спокойно могат да бъдат включени в списъка на недвижимата ни собственост. Може, но не би - оказва се, че нашенецът не се предава, стиска зъби и кара. Не го спират цени на горивата, дупки по пътищата, винетки, общински такси, застраховки и пътна полиция.




Всяко второ домакинство в страната има автомобил. Ако това звучи оптимистично, ето и още: две трети от този авто-парк е с пробег над 100 000 километра, като всяка шеста кола (17%) е дори с над 250 000 изминати километра. Пробегът обаче не казва всичко за българската кола. Ако не е „навъртяла” километри, то тя е „навъртяла” години. Едва 13% от частните автомобили са с възраст под 10 години…
Но най-любопитно от всичко е, че цялото това нещо се движи! Половината от тези коли са на пътя всекидневно – поне така твърдят интервюираните собственици. Едва една от десет коли се ползва „няколко пъти в годината”; снети са от регистрация в КАТ 4%; не се ползват, но още са регистрирани в КАТ 2%. В същото време 92% от собствениците вече са платили или възнамеряват да платят „Гражданска отговорност”. Което означава, че нередовните в това отношение притежатели на частни автомобили ще възлязат на около 4% - една, според мен, напълно европейска цифра.
След всичко това сигурен съм вече сте убедени, че автомобилния парк у нас е само „на една смяна на номерата” от влизането си в Европа. Ами плащайте и да влизаме!




Данните са от национално представително проучване проведено от Алфа Рисърч през месец януари, по поръчка на в-к Капитал.