?>

2005 – покупките на техника и уреди за домакинството устойчиво растат

Радостина Ангелова

Започналата през последните 2-3 години тенденция на “отваряне на пазара” на бяла и черна техника, и уреди за дома, бележи ръст и през 2005 г. Докато през 2004 г. 30% от пълнолетните българи са реализирали по-големи покупки, през 2005 г. техният дял е вече 33%. Освен от нарасналите покупателни възможности на населението тази тенденция се благоприятства и от непрекъснато увеличаващите се възможности за кредитиране, покупки на лизинг и не на последно място от развитие на технологиите, което позволява значително поевтиняване на тези стоки.
Най-честите покупки на стоки и услуги през последните две години са в полза на телевизията – сумарно за 2004-2005 г. 14% от българите са закупили цветен телевизор, а 11% са се сдобили с кабелна телевизия. Така вече почти във всяко домакинство има цветен телевизор (93%), а във всяко второ домакинство (56%) кабелна телевизия. Не случайно телевизията е едно от водещите занимания в свободното време (според изследване “Бюджет на времето” на Националния статистически институт).
Мобилните телефони от предмет на лукса, днес вече са масов атрибут – всеки втори българин е с мобилен телефон, с което България отчасти се приближава до страните от западна Европа.
Други два уреда, които са в челото на класацията по честота на покупки са DVD плейъри и компютри, а заедно с тях и домашният Интернет. През последните две години тези уреди бързо увеличават своя брой като достигат съответно до 16% и 20% от домакинствата, а домашен Интернет към момента ползват 13%.
Все по-голяма популярност придобиват и уредите, които облекчават домакинството и отварят повече възможности за свободно време на съвременната домакиня: автоматична пералня, микровълнова печка и макар по-слабо - миялна машина. По-широко е проникването на първите две. През последните две години перални и микровълнови печки са закупили съответно 8% и 9% от домакинствата. Съдомиялната машина остава все още в категорията на “луксозните” уреди и през 2004-2005 г. е закупена само от 1.1% от домакинствата, като общото и проникване достига едва 5%.
Особено актуални стават инвестициите в топлоизолация – през последните две години около 7% от домакинствата са подменили своята дограма, а общо 15% имат алуминиеви или PVC прозорци.
Раздвижване се забелязва и на пазара на леки автомобили – кола (макар и втора употреба) през 2005 са закупили 5% от българите, като средната възраст на колите у нас е паднала от 15 години и 8 месеца през 2004 г. на 13 години и 10 месеца през 2005 г.
Въпреки големите скокове на пазара на недвижими имоти търсенето на жилища не намалява – покупки на жилище през последните две години са реализирали 2% от пълнолетните българи, а намерения за бъдещи покупки заявяват 3%. Тук обаче се забелязва една нова тенденция: намалява делът на семействата със собствено жилище. Ако в края на 2000 г. собствено жилище са имали 86% от българите, пет години по-късно този дял е 68%. В категорията без собствено жилище попадат предимно млади, високообразовани и високодоходни групи. Това до голяма степен се дължи както на по-високата им мобилност, така и на трудното акумулиране на средства необходими за такава мащабна покупка.
Освен реализираните разходи, добър индикатор за икономическата стабилност са и плановете за бъдещи покупки. Тук отново се регистрира лек ръст – ако през 2004 г. 36% са планирали по-голяма покупка през следващата година, през 2005 г. такива планове имат 38% от пълнолетните българи. Съвсем естествено това са икономически най-активните групи от населението – младите, жителите на градовете, хората с доход над 100-150 лв. на човек от домакинството.
Като най-търсени през следващата година се очертават колите втора употреба (9%), мобилните телефони (6%), климатиците (6%), домашните компютри (5%), микровълновите печки (5%), алуминиевата дограма (5%) и DVD плейърите (4%).




Данните са от национални представителни проучвания, проведени през Декември 2004 и Декември 2005 г. от социологическа агенция Алфа Рисърч по поръчка на вестник Капитал.