?>

Ще проговори ли онемялата принцеса

Александър Екимов
Алфа Рисърч

Дългоочакваното навлизане на пазара на третия GSM оператор е факт. Факт е и още по-чаканото намаление на цените - от страна на новия оператор, но и от страна на останалите два. Въпросът ще успее ли Viva Tel да се наложи обаче тепърва ще получава отговор. Но има още един съществен въпрос, който въпреки „намаленията” продължава да е актуален: ще се оживи ли пазарът на мобилни услуги? Ще започне ли българинът да използва мобилния си телефон, а не само да го притежава?
На пръв поглед ситуацията е обнадеждаваща. През последните години мобилния телефон постепенно се превърна от привилегия на богатите в необходимост за хора от всички възрасти и социални слоеве. Ако има пазар, който се е развивал най-бързо, то това е пазарът на мобилни услуги. По официални данни на досегашните оператори те вече имат над 5 милиона абоната. Което би следвало да означава, че преобладаващо мнозинство от българите са потребители на услугата и на второ място - че на Viva Tel ще им бъде доста трудно.




Реалността в някои отношения обаче е съвсем друга. Абонатите на двата оператора, използващи предплатени карти, са близо половината от общия брой. А това са хора, които говорят малко и използват телефона си предимно за да бъдат търсени. За разлика от абонатите на абонамент, чиято средна месечна сметка е между 30 и 40 лв., хората с предплатени програми плащат рядко над 15 лв. на месец. Те не са обвързани с многогодишни договори и преминаването им от един оператор към друг е много по-лесно.
Именно те са по-склонни да сменят оператор, като близо половината от тях заявяват такова желание (срещу само една трета от ползващите редовен абонамент). Тук се крие възможност за Viva Tel – съществуващото недоволство от цените. Повечето от тези абонати обаче очакват икономия надхвърляща 20%, а на такива разлики едва ли ще станем свидетели.
Цената обаче не е единствения възможен ключ към стаята на онемялата принцеса. Вторият са ясните взаимоотношения. Прости и разбираеми планове, еднакви цени за разговор към различните мрежи, точно дефинирани условия, еднакво уважение към бизнес потребители – защото масовия абонат е уморен от дребни хитрости. Той не използва високотехнологичните услуги на операторите (GPRS, MMS, WAP) и това донякъде заличава разликите между нови и стари оператори. И въпреки, че не е безразличен към покритието на мрежата, което едва ли е най-силната страна на един нов оператор, много добре ще долови има ли промяна в отношението.
Задачата на третия оператор следователно не е само в промяна на финансовите условия на пазара. Скритата задача е промяна в начина на общуване – не само между абонатите, а преди всичко между абонати и оператори. Тогава онемялата принцеса може и да проговори. Ако това е целта, разбира се.




Данните са от мониторингови изследвания върху пазара на телекомуникационни услуги, провеждани от агенция Алфа Рисърч. Последното е проведено през месец октомври 2005 г.