?>

Гласогадател ‘05

Станислав Стоянов

С наближаването на изборите въпросът за ориентацията става ключов. Кандидатите за депутати трябва да се ориентират в приоритетите на своите избиратели, избирателите – в предпочитанията си към партиите. Преди години бе ясно: стартираш с международното положение; после успехите във вътрешен план; следват неизбежните (малки) трудности и накрая - светлото бъдеще. Дори и преди три години бе по-лесно: малко за безработицата, по малко за корупция и престъпност, нещо за нов морал и готово. Днес обаче е различно.

В момента има поне три ключови промени в приоритетите на българина. Първата е безработицата - не че темата отпада, но съвсем не е на първо място. Втората е здравеопазването – за последните две години се утвърждава като първа по значимост. Третата е евроинтеграцията, защото все повече българи си задават въпроса как точно ще им се отрази влизането в ЕС. И ако този увод не Ви е бил от полза, предлагам да опитате с нашия Гласогадател ’05. Той ще Ви помогне да се ориентирате в случай, че искате да гласувате в синхрон с други хора, мислещи като Вас.

Вие се интересувате от темата за здравеопазването? Не бързайте да се притеснявате – нито сте остарял, нито сте залитнал към комунизъм. Всеки жител на България, навършил 30 години, живо се интересува какво още има да се случва със здравеопазването. Това означава само, че живеете в България, плащате (или не) осигуровки, имате (или не – което е все едно) личен лекар, и все още се надявате на качествено здравеопазване. Желаем ви успех!

Вие добавяте към темата за здравеопазването и теми като социални помощи, безработица, програми и облекчения за социално слаби групи? Вашият проблем е ясен – така и така нямате работа, защо не отидете на концерта на Азис например? Там ще ви дадат подходящата бюлетина, а може да има и кебапчета.

Престъпността вълнува всички, но Вие я поставяте на първо място. За Вас през последните три години мафия и държава са едно, а демокрацията е фасадата, прикриваща това единство. Освен това за Вас е от голямо значение кой точно ще е премиер след изборите? Вашата партия следователно е ДСБ.

Вълнуват Ви и теми като пенсии и политика по отношение на селското стопанство? Ако към това не добавяте престъпността, значи във Вашия регион проблемът не съществува и следователно ще гласувате за ДПС. Ако добавяте престъпност – ще търсите БСП.

След трите основни теми, за Вас е от значение как точно партиите ще стимулират икономическото развитие на страната. Освен че имате задълбочен интерес в сферата на икономиката Вие имате и по-сериозен проблем: софистицирано се колебаете измежду ОДС и БНС. Успех!

Живо се интересувате как конкретно ще Ви се отрази приемането на страната в ЕС? Лесно е да се познае, че не сте политик или анализатор. Не се интересувате от предпазни клаузи, не сте нито еврооптимист, нито европесимист (като какъвто най-често анализаторите Ви описват). Просто искате някой по време на кампанията да ви говори за ЕС на български. Искрено желаем успех и на Вас! Искрено!

И накрая – цялото това оживление около изборите Ви се струва неразбираемо? Вие следователно живеете в Канада и просто четете „Капитал”. Следователно вече сте направил точният избор.




Данните са от проучване, представително за пълнолетното население на България, проведено в периода 29 април – 3 май 2005 г., от агенция Алфа Рисърч по поръчка на в-к Капитал.