?>

Общественото мнение: отстраняването на Софиянски е част от политическа игра

Радостина Ангелова

Според 54% от пълнолетните българи решението на съда да отстрани столичния кмет Стефан Софиянски докато тече разследването е част от политическа игра. Това показва национално представително проучване на социологическа агенция Алфа Рисърч проведено в периода 21-25 Май 2004 г. 29% от българите смятат, че тази мярка е продиктувана от стремеж за гарантиране обективността на процеса, а 17% нямат мнение по въпроса.



Колкото по-далече от София и от големите градове живее човек, толкова по-малко се интересува от делото срещу столичния кмет. Най-активно следят процеса високодоходните групи, хората с високо образование и разбира се симпатизантите на Съюза на Свободните Демократи. Последните са и най-категорични, че кмета е невинен, а отстраняването е част от политическа интрига. Оценките за временното премахване на кмета се влияят силно от политическата идентификация и позициониране по скалата “ляво-дясно”. Като че ли процесът срещу столичния кмет обединява позициите на симпатизантите на разпокъсаните и дори конфронтирани помежду си десни политически сили. Десният електорат има най-големи съмнение доколко справедлив ще бъде съдебния процес и в най-голяма степен не приема кмета за виновен.





Повдигнатото обвинение се отрази на обществените оценки за Съюза на Свободните демократи и неговият лидер, но запази позициите на партията в електоралните нагласи непроменена (около 3%). През последният месец положителното отношение към ССД е спаднало от 27% на 20%, а положителните оценки за Стефан Софиянски от 48% през април на 39% през май. Въпреки този спад Софиянски остава в челото на класацията на политическите фигури, отстъпвайки първото място на Сергей Станишев (42%), но следвайки го много близо с 3 пункта разлика.



Възприемането на Софиянски и неговата вина по-скоро се вписва в общото обвинение срещу политическата класа и е много по-слабо персонифицирано. 47% от българите имат съмнения за почтеността на повечето политици, включително и за Софиянски, докато само 15% отделят столичният кмет от цялостния политически модел. Едновременно с обвиненията, все пак обществото подчертава и положителната роля на Софиянски при решаване на всекидневните проблеми на столицата. Според 22% от българите той е добър и честен кмет, приблизително 46% са тези, които смятат, че вероятно злоупотребява, но все пак се грижи за избирателите си, а едва 15%, че злоупотребява и трябва да бъде сменен. Съвсем естествено като по-критично се очертава столичното обществено мнение, което освен, че следи по-отблизо работата на столичното управление, има и по-високи очаквания към общината.



Възприемането на процеса по-скоро като бутафория и опит за политическо дискредитиране показва и факта, че едва 11% от българите смятат, че делото срещу кмета ще завърши с присъда. В общественото съзнание едновременно битуват преценки за вина, но и използване на прокуратурата за реализиране на политически борби. Само 19% смятат, че кметът е виновен, а делото основателно. Според 30% Софиянски е виновен, но не вината, а политическите интереси са задвижили прокуратурата. Според други 28% той е невинен, а делото – продиктувано от политически интереси.





Независимо от сянката на съмнение, която е надвиснала над личността на Софиянски, той е по-своему симпатична на избирателите, а делото като че ли буди съчувствие и нотки съжаление към кмета.



Данните са от национално представително проучване на социологическа агенция Алфа Рисърч, проведено в периода 21-25 май 2004 г. по поръчка на вестник Дневник.