?>

Единствено икономически аргументи са приемливи за обществото при строежа на АЕЦ "Белене"

Радостина Ангелова



След продължителното обсъждане на закриването на 3 и 4 блок на АЕЦ "Козлодуй", в което експерти и публични фигури разменяха политически и икономически аргументи, активно се заговори за строежа на втората българска атомна електроцентрала "Белене". Общественото мнение доста категорично подкрепя тази инвестиция (51% напълно, 32% в известна степен и само 17% са против).

Основните мотиви, които са в основата на тази обществена подкрепа са икономико-стратегически: страната има нужда от нови енергийни мощности (76%), това е инвестиция, която ще ускори общото икономическо развитие на България (74%), ще доведе до значителни икономически печалби в дългосрочен план (73%) и само така може да се осигури енергийна независимост на страната (71%).



Въпреки преобладаващото позитивно отношение към АЕЦ "Белене" общественото мнение има известни опасения относно функционирането на втората електроцентрала. Според 34% тя крие рискове от замърсяване на околната среда, според 33% съществува опасност от авария, а според 21% съществува опасност и за населението на региона. Само една трета са тези, които категорично смятат, че централата не крие никакви рискове.



Въпреки преобладаващите позитивни оценки и висока подкрепа за строежа на АЕЦ "Белене", само 56% смятат, че всички предварителни разчети и анализи са направени преди взимането на решение за значителната инвестиция, 36% са категорични, че необходимите анализи и разчети не са направени, а около 8% нямат позиция.

Икономическата логика, която стои зад одобрението на инвестицията във втора атомна електроцентрала остава водеща и на индивидуално равнище. Според 44% инвестицията от 2 млрд. е оправдана, само ако произведеният ток е на цена по-ниска от сегашната, според 33% - ако може да се изнася ток и държавата да спечели от това, дори и цената за населението да е по-висока занапред, а според 22% - ако цената е по-ниска от предлаганата от други производители. Столичани обаче преобладаващо смятат, че цената на тока ще се повиши (38%), или ще остане същата (34%) и според само една четвърт - че ще поевтинее (26%).

Независимо от големите очаквания към АЕЦ "Белене" (за катализиране на икономическото развитие на страната и значителни печалби) 66% от запитаните софиянци не биха се поколебали да купят електроенергия от чужди производители, ако тя е по-евтина. Което по още по-категоричен начин показва, че подкрепата на строителството на нова атомна електростанция се подкрепя твърде общо и то предимно от икономически аргументи, но не-включването на инвестицията в нормалната икономическа логика би отдръпнало и подкрепата и нейните потребители.



Данните са от изследване, представително за пълнолетното население на град София, проведено в периода 10-12 Май 2004 г. по поръчка на вестник "Капитал".