?>

Относно белите въглища и частната собственост върху царските имоти

Ана Томова

В края на януари отново се разгоря спора за "царските имоти" този път по повод жалбата на бивши собственици на земята на двореца "Врана" срещу връщането му на Симеон Сакскобургготски. През изминалата седмица скандалът отново дойде на дневен ред по повод искането на БСП да бъде наложен мораториум върху "царските имоти", като този път в центъра на вниманието застанаха върнатите на Симеон гори в самоковска община и правото на сеч там.

При цялата размяна на удари много малко български граждани все още се въздържат да изкажат мнение по въпроса за "царските имоти". Проведеното през последната седмица от агенция Алфа Рисърч изследване сред пълнолетното население на София показа, че едва 12% от столичани са безусловно съгласни, че наследникът на Борис III трябва да получи имотите, за които претендира. 35% са склонни на компромисни решения и компенсации, 52% са категорично против на Симеон да бъде предоставена каквато и да била част от тези земи.



Съответно и 69% от анкетираните подкрепят инициативите за мораториум и разследване. Макар и засега само БСП да се ангажира със спора, привържениците на останалите партии не са склонни да се дистанцират: едва 19% от гласоподавателите на ОДС не желаят да застанат зад искането на червената партия. Привържениците на НДСВ значително по трудно се отказват от финансовите претенции на патрона си, но дори и сред тях над една четвърт (27%) се обявяват за допълнително разследване и ограничаване правата на Симеон II върху реституираните земи.

Темата за връщането на отнетите след 1944г. земи на семейството на премиера естествено повдига въпроса и за реституцията по принцип. Близо една трета от столичани са на мнение, че реституцията е била грешка (сред привържениците на БСП делът им достига до 53%). Въпреки това дори сред хората, които не са получили нищо по този закон (83% от софиянци) преобладават мненията, че реституция е трябвало да се проведе и иззетите от държавата имоти да се върнат на старите им собственици.



Така въпросът за "царските имоти" се оказва извън темата за реституцията. Макар на пръв поглед да е частен проблем на семейство Сакскобургготски, повечето от анкетираните, включително възползвалите се от реситуционния закон не биха приели дори минимална компенсация или връщане на малка част от имотите, за които претендира Симеон II. От една страна подобно отношение ясно демонстрира сриналото се доверие към царя след като седна на премиерския стол, а от друга - показва недоумението на българина пред ситуацията наследникът на Фердинанд и Борис III - двама пълновластни и авторитарни владетели, да предявява претенции за частните имоти на предците си.


Данните са от представително за столицата проучване на Социологическа агенция Алфа Рисърч, проведено през месец февруари по поръчка на в."Капитал".