?>

Промени в кабинета? Промени в очакванията?

Владимир Тодоров

В последната седмица настъпи оживление в политическия живот на страната, предизвикано от изказаното намерение на министър-председателя Симеон Сакскобургготски за персонални и структурни промени в изпълнителната власт.
Регистрираното, в експресно проучване на Алфа Рисърч сред пълнолетното население на областните градове, обществено мнение, показва наличие на потенциал за акумулиране на доверие към правителството.

Доверието към дейността на правителството бележи лек ръст. Положително или по-скоро положително отношение декларират общо 20% през юли, в сравнение с 16% през май. Въпреки това, анкетираните са на мнение за голяма част от министрите (някои вече бивши), че трябва да бъдат сменени.



Преобладава мнението, че най-добре за България би било да се направят промени в рамките на настоящото правителство при същия министър-председател - 39% от анкетираните споделят са на тази позиция.

15% от анкетираните заявяват, че смяна на министри от правителството ще повиши безусловно доверието им към кабинета. Близо половината от респондентите - 47%, ще формират мнението си в зависимост от конкретните промени.



Обявените в сряда изменения в състава на правителството, отговарят частично на очакванията спрямо определени министри. С най-голяма сила това важи за Владимир Атанасов - 81% от анкетираните през юли са на мнение, че трябва да се назначи нов министър на образованието, а 80% са пожелали смяната на Божидар Финков. До 50% са на мнение, че Пламен Петров и Неждет Моллов не би трябвало да бъдат членове на правителството.

На фона на очертаните дотук нагласи, 22% от анкетираните са на мнение, че трябва да се излъчи изцяло ново правителство с нов министър-председател в рамките на същия парламент. Други 31% смятат, че са нужни предсрочни парламентарни избори. Тези две групи в по-малка степен очакват да променят мнението си след обявяването на новите министри. Така например, две трети от анкетираните, които смятат, че на страната са необходими предсрочни избори, не очакват да променят отношението си към кабинета, независимо от конкретните промени. Тези, които са на мнение, че трябва да се излъчи ново правителство, но от същото Народно събрание, са склонни да изчакат да се запознаят с конкретните промени - 45% смятат, че те биха повлияли положително на отношението им към кабинета. Въпреки това, едва 6% от тази група са на мнение, че след обявяването на новите министри, доверието им към кабинета ще се повиши безусловно.

Оформянето на регистрираните нагласи в стабилно обществено мнение спрямо кабинета в новия му вид, ще се повлияе от конкретните му действия. И както всяка есен ще трябва да се обяснява повишението на цените на ток и телефон. Бюджетът и тази година едва ли ще е добър за всички. А през есента ще трябва да се премине през изпитанието "местни избори", които се очаква да покажат каква е оценката за управлението на страната през всичките месеци от юли 2001 г. насам.


Данните са от представително за пълнолетното население на областните центрове социологическо проучване, проведено в периода 4-7 юли от Социологическа агенция АЛФА РИСЪРЧ.