?>

Опасни връзки: reloaded

Геновева Петрова

От източник на обществена подкрепа за правителството, борбата с престъпността се превърна в една от най-силно критикуваните страни от дейността му. Развилата се през последния месец поредица от скандали около връзки на политици с престъпния свят затвърждава все по-силно мнението на българина, че нещата не са толкова нормални, колкото управляващите се опитват да го убедят. В резултат, делът на хората, които смятат, че кабинета се справя успешно с борбата с престъпността бележи главоломен спад от 40% на 11% за периода август 2002 - май 2003 година.

Мнението за доклада за връзки между политици и престъпност илюстрира много ярко позицията на обществото по въпроса. Преди всичко, най-голяма част от пълнолетните жители на страната (47%) са на мнение, че въпросният документ е съдържал информация за такива контакти.



Също толкова висок дял от анкетираните смятат, че той е сериозен сигнал и трябва да се разследват всички връзки на политически кръгове с организираната престъпност. Пасивността в предприемането на подобни действия - включително отказът евентуалните данни да се предоставят на съдебните власти - в никакъв случай не изчиства имиджа на управляващите. Точно обратно, задълбочава кризата на общественото доверие към тях, която рефлектира в намаляваща подкрепа за правителството, за призваните да се борят с престъпността институции и за политическите партии.



Единствено полицията засега запазва положителния си рейтинг, който обаче възпроизвежда по-скоро симпатиите на хората към главния секретар на МВР, а не обществената оценка за дейността на министерството. Едва 10% от пълнолетните жители на страната са на мнение, че МВР се справя с организираната престъпност. Докато мнозинството споделят тезата за покровителстването й: 47% от страна на политиците и 24% от страна на самото МВР.

Така покровителстването на престъпни групировки се превръща в може би най-сериозният препъни камък пред управляващите. Защото за разлика от проблеми като безработица, бедност и здравеопазване например (недоволството за които идва от нерешаването им), тук ангажираните да се справят с проблема се възприемат като част от самия него. Новият морал в политиката лъсва като нова подобрена версия на стария. А разминаването между заявени намерения и (без)действие е драстично. Все неща, които високият рейтинг на една институция не е в състояние да прикрива дълго време.


Данните са от представително за пълнолетното население на страната изследване, проведено от агенция Алфа Рисърч през периода 22 - 30 май 2003 г.