?>

Българският бизнес в света на интернет

Мнението на тези, които взимат решения

БЪЛГАРСКИЯТ БИЗНЕС В СВЕТА НА ИНТЕРНЕТ


Ана Томова

В последните няколко години българското интернет пространство все повече се запълва и придобива пълнотата и разнообразието, характерни за виртуалния свят. Както във всеки нов свят и тук първо се насели с наблюдатели и търсачи на нови усещания, после нахлуха дребните собственици на лични уеб-страници, а днес в българския интернет може да се купува и продава стока, да се извършват финансови операции, да се дискутира, гласува, да се четата вестници, списания, книги, да се гледа телевизия, да се слуша радио, да се прави всичко, което и в реалния живот. И това се случи, защото бизнесът навлезе във виртуалното пространство.

Но както бизнесът стъпи в света на .bg, така и виртуалният свят навлезе в българския бизнес. Измежду интервюираните през септември бизнесмени едва 14% признават, че не ползват интернет, половината влизат в мрежата всеки ден, останалите - 2-3 пъти седмично. Липсата на интернет страница започва да се превръща в знак за непълноценно участие на пазара. 46% от запитаните ръководители на фирми и държавни служители посочват, че предприятието им вече има личен уеб сайт, 33% планират изграждането на такъв. Едва 7% смятат, че на бизнеса им за момента не е необходима собствена интернет страница.



Въпреки огромното разнообразие от услуги, които предлага мрежата основната й функция за момента си остава информационната. 88% от ползващите интернет бизнесмени търсят служебна информация, 84% обменят електронна поща. Една трета, обаче, не откриват необходимата им информация в българското пространство и не посещават български информационни сайтове. Останалите се информират предимно от електронните издания на националната преса (сред които най-посещаваният от бизнеса сайт е capital.bg с 11%, следван от dnevnik.bg и monitor.bg с по 6%), и едва след това от информационните сайтове (сред които водещи са dir.bg и news.bg - всеки с по 9%).

Значително по-малко са българските интернет потребители-бизнесмени, които пазаруват или извършват финансови операции по интернет - едва 4%. Това, разбира се е нормално за ниското техническо равнище на страната, но е забележително на фона на 13-те процента български фирми, които предлагат възможност за покупка на стоки от личните им уеб страници.

През последните години всички наблюдаваме навлизането на българския бизнес в интернет, наблюдаваме покриването на българското уеб пространство с магазини, стоки, услуги. Сега остава една последна крачка - да започнем да купуваме.




Цитираните данни са от проучване "Мнението на тези, които взимат решения". Въпросното изследване е проведено сред представители на бизнеса, висша администрация и свободни професии в страната, през септември 2002 година. Проучването е съвместна инициатива на вестниците Дневник и Капитал, и социологическа агенция Алфа Рисърч.