?>

Бързи Vs. Яростни*

Всеки трети привърженик на БСП е склонен към носталгичен вот


Станислав Стоянов


Всеки трети симпатизант на БСП споделя идеята, че за България ще е по-добре да се върне към комунистическо управление. И обратно - едва една трета от електората на червените оценява като плюс евроатлантическата ориентация на страната.



Изглежда ръководството на червената партия се отмества с такава бързина напред в своите възгледи, че за определена част от електората (особено по-застаряващата) е трудно да го догонва. Промяната в политическата ситуация след изборите за президент зареди с ентусиазъм и скорост, и без това младите партийни лидери. В същото време забавеното и символично увеличение на пенсиите изпълва все повече с недоволство част от симпатизантите на партията. Ще застанат ли "Бързи" и "Яростни" един срещу друг догодина все още не е ясно. Изходът на подобно противопоставяне обаче може да се прогнозира с голяма доза точност, защото си има и име: Благоевград.

Краят на миналата година и началото на новата дадоха поне два стимулиращи сигнала за червените: избирането на Първанов за президент и нарастващото разочарование от политиката на правителството. В резултат част от симпатизантите на социалистите бързо снеха доверието си от НДСВ, което постави БСП трайно на първо място в електоралните проучвания. Въпреки това (или може би точно поради този факт) червените не заложиха на популизма по време на частичните избори за кметове през април, което им прави чест. И това при положение, че рецептата бе доказана като ефективна в ситуация на растящо обществено разочарование - по време на президентските избори.

Точно обратното. На изборите за кмет на Русе например бе трудно да се разпознае ляв от десен кандидат. Докато повечето говореха за осигуряване на средства за пенсии и помощи, кандидатът на левицата акцентира върху развитието на бизнеса в града, върху запазване и стимулиране на носещите печалба предприятия. Послание, което социалистите в Русе или не можаха да схванат, или не можаха да преглътнат и просто пропуснаха покрай ушите си. А че част от електората на БСП все по-уверено гледа назад в миналото ясно доказа вота в Благоевград.

Би било жалко за партията ако подобни сигнали за промяна в настроенията разколебаят онази част от лидерите й, които се опитват да прокарат курс към отговорно политическо мислене. И ги върне отново към руслото на евтините обещания и популизма.

Подобен развой обаче би бил двойно по-тъжен за страната. И не защото ще загубим една модернизирана европейска партия - БСП все още не е такава. А защото на фона на онези 32% от симпатизантите й, които и днес не знаят, че СИВ отдавна хлопна врати, лидерът Станишев изглежда като излязъл директно от "Матрицата".




*Vs. (Versus - лат.) - Срещу



Данните са от представително за пълнолетното население на страната проучване проведено от агенция АЛФА РИСЪРЧ през месец май 2002 година.