?>

Отложеното учредяване: бонуси за премиера, минуси за НДСВ

Геновева Петрова

20 на сто от пълнолетните софиянци са убедени в изложените от министър-председателя аргументи за отлагане учредяването на партията НДСВ: по-голяма демократичност и по-добра подготовка на регистрацията.

По-реални в очите на обществото обаче, изглеждат деструктивните фактори. 39% от анкетираните са на мнение, че решението на премиера за отлагане на регистрацията се дължи на вътрешни противоречия в НДСВ, сочи експресно проучване на агенция Алфа Рисърч. Всеки трети смята, че то е резултат от хаоса и липсата координация между ангажираните с партийното строителство представители на движението.

Абсурдната ситуация, в която Симеон Сакскобургготски постави отзовалите се на неговата покана учредители, рефлектира пряко както върху самия него, така и върху НДСВ като цяло. Усещането за вътрешни противоречия поражда съществена разлика в отношението на обществото към премиера от една страна и формацията, която носи неговото име, от друга.

Министър председателят запазва сравнително високия си обществен кредит и дори печели доверието на нови 12% от столичани. Но последствията за основаното от самия него на 6-ти април 2001 г. движение са по-скоро неблагоприятни. В съотношение 62%:32% преобладават негативните нагласи към НДСВ.

44 процента от интервюираните са на мнение, че проблемите на НДСВ произтичат в най-голяма степен от политиката по управление на страната. 35% посочват като източник на напрежение парламентарната група, а 10% - правителството.

Имайки предвид нарастващото разочарование от действията на управляващите, би могло да се твърди, че ходът с отмяната на учредяването донесе по-скоро краткосрочни дивиденти за Симеон Сакскобургготски, отколкото трайно възвръщане на общественото доверие към оглавяваното от него правителство.





Данните са от представително за пълнолетното население на София изследване, проведено от агенция Алфа Рисърч през периода 28 - 30 януари 2002 г.