?>

И замирисва на море...

Ана Томова

Когато има възможност да отиде на почивка през лятото българинът традиционно избира морските курорти. Близо половината (47%) от летуващите тази година планират да прекарат отпуската си на българското черноморие. Една трета се ориентират към планината (17%) и вилата (13%). 3% ще почиват извън България.



А какво означава това? Най-вече, че 900 хиляди души от всички краища на страната по едно или друго време през летните месеци ще пълнят улиците, ресторантите и хотелите на черноморските ни селища. Основната част от тях (41%) ще предпочетат да отседнат в частни квартири. Една пета ще се възползват от условията, предлагани в почивните станции. 16 процента са късметлиите, които ще прекарат лятото при роднини на морето.

Половината от морските курортисти ще бъдат на възраст до 30 години. Вероятността да попаднете на човек надхвърлил петдесетте е едно към 10, а ако това ви се струва твърде много е достатъчно да избягвате почивните станции. По-възрастните летовници, както и, естествено, служащите в държавния сектор, традиционно се ориентират към спокойствието на солидните стари почивни домове.

И докато морето се пълни с хора в останалите селища става все по-спокойно и тихо. Започваме да се замисляме къде е по-лесно да си починеш - по курортите, в опит да достигнеш до малко свободно място на плажа или вкъщи?

Половината столичани ще напуснат София за по една-две седмици. Едни на море (23%), други на вилата (9%), в планината (7%) или дори на село (13%) - софиянци масово изоставят вечните задръствания и тълпите по градския транспорт, за да ги отнесат със себе си на морето. Лека полека се опразват и областните градове, когато 35% от жителите им заминат на почивка. Само малките градчета и селата не могат да почувстват спокойствието на лятото, тъй като едва 15-20% от хората, които живеят там планират да пътуват през отпуската.

Ако през летните месеци ви потрябва специализиран съвет от висшист най-добре го потърсете на морето. 50% от притежателите на диплома за висше образование ще ходят на почивка през лятото и повече от половината от тях ще са на море. Значително по-плодотворно би се оказало търсенето ако ви е необходим майстор за ремонт на апартамента или автомобила. 87% от хората с основно и 67% от тези със средно образование ще продължат да се трудят през целия летен сезон.

И когато се замислим, че цялата тази лятна суматоха създават едва 29% от българите, които са решили на всяка цена да "почиват" през ваканцията, започваме да се радваме, на онези 60% които нямат финансовата възможност да си го позволят и на 10-те процента, които по принцип не почиват.






Данните са от представително за пълнолетното население на страната проучване, проведено от агенция АЛФА РИСЪРЧ в периода юни-юли 2001 г., по поръчка на в-к Капитал.