?>

Между две решения на съда

Станислав Стоянов


Всеки трети столичанин (31%) е възнамерявал да подкрепи Национално движение Симеон ІІ до момента, в който съдът отказа неговата регистрация. Това прави движението първа сила в София, защото резултатът му е с 12% повече от този на ОДС и с 23% - от БСП. Отношението към решението на съда да откаже регистрация на НДСІІ обаче не е така недвусмислено.

Две трети от жителите на столицата подкрепят позицията движението да не се ползва от специални привилегии, които да го благоприятстват в процеса на съдебната му регистрация. Обратно - аргументът, че съдът би трябвало да прояви по-благосклонно отношение към партията на Симеон ІІ получава подкрепа преимуществено от хората, които са склонни да гласуват за него на изборите.

Всеки втори жител на столицата е на мнение, че решението на съда е взето под политическо давление (55%). Доста близък е обаче и делът на онези, за които то е продиктувано изцяло от юридически факти и аргументи (42%). Почти половината интервюирани твърдят, че са запознати с мотивите изложени от съда при отказа на регистрацията. Подобен е и делът на хората, за които такова решение би имало негативен ефект за страната (55%).

Как биха се развили настроенията занапред? Една не малка част от столичани (40%) твърдят, че решението на съда ще повлияе на тяхното намерение да участват или не в изборите, както и на това кого точно да подкрепят. Понастоящем една трета от интервюираните са на мнение, че Симеон ІІ трябва да се яви на изборите на всяка цена - в това число и ако се наложи да ползва регистрацията на друга партия. Това мнение обаче подкрепят едва половината от потенциалните избиратели на движението. Следователно остава открит въпроса дали тези хора автоматично биха препотвърдили вота си за Симеон ІІ, ако той участва в изборите с друга партия.

Как биха се променили електоралните нагласи в столицата ако НДС ІІ не участва? На първо място двойно нараства делът на хората, които няма да гласуват - от 13% на 28%, което се дължи на отказа от вот на част от привържениците на Симеон ІІ. На второ място малко под половината от електората на НДС ІІ не се отказва от участие в изборите, но поне засега не открива конкретна алтернатива - вероятно в очакване на хода на събитията. И не на последно място - с 4% би се увеличил делът на ОДС в София, което подсказва, че част от избирателите в столицата се двоумят в избора си между Симеон ІІ и синята партия.



Данните са от представително за пълнолетното население на столицата проучване, проведено в периода 24-26 април 2001г. от агенция АЛФА РИСЪРЧ по поръчка на в-к Капитал.