Обществено мнение за принципа на уседналост при избора на евродепутати

дата: Вторник, 27 Март 2007

Мнозинството от пълнолетните граждани на страната (65%) одобряват принципа за уседналост в закона за избор на евродепутати сочи експресно изследване на Алфа Рисърч, проведено в периода 20 -22 февруари сред 700 души.
Над 80 на сто от привържениците на десните партии, НДСВ и Атака одобряват въвеждането му и биха постъпили по същия начин на мястото на депутатите. Респективно, 80% от избирателите на ДПС му се противопоставят по същия категоричен начин както народните представители на Движението.
Мнението на левите симпатизанти се разминава с действията на БСП при гласуването. За разлика от депутатите социалисти, които с малки изключения гласуваха “въздържал се” в пленарната зала, три четвърти от привържениците на партията заявяват подкрепата си за принципа на уседналост. С колебание по въпроса се открояват единствено потенциалните избиратели на ГЕРБ. Един от всеки пет симпатизанти на столичния кмет избира позицията “въздържал се”.


Няколко важни аргумента мотивират високата обществена подкрепа за принципа на уседналост. Той предизвиква по-съществено колебание (24%) когато избирателите си дадат сметка, че засяга не само изселниците в Турция, но също българските граждани в САЩ и други държави извън ЕС. Все пак 73% от пълнолетните жители на страната смятат, че не е редно хора, които трайно живеят в чужбина да определят бъдещето на страната. В резултат, мнозинството от българските граждани не виждат нищо дискриминационно в изискването за уседналост, защото то не ограничава избирателните права по принцип, а само докато засегнатите от него живеят извън страната (74%).
Обратно, като порочна практика се възприема активно практикувания от привържениците на ДПС “изборен туризъм” и 74 на сто от живеещите в страната гласоподаватели смятат, че именно принципа на уседналостта е в състояние да го предотврати.

70 на сто от избирателите в страната са съгласни, че принципа на уседналост трябва да се приложи не само в конкретните избори за евродепутати, но също да стане част от регламента при провеждане на местни и парламентарни избори. Изработването на механизма за прилагането му обаче трябва да е внимателно обмислено. От една страна дела на противниците му (15%) надхвърля рамките на електоралния потенциал на ДПС, а от друга – това е един от въпросите със силен социален отзвук, по който избирателите имат ясна, обоснована и независима от решенията на политическите партии позиция.

Архив