Кметската надпревара в София: шампионска преднина за Йорданка Фандъкова

дата: Петък, 13 Ноември 2009

Кметската надпревара в София: шампионска преднина за Йорданка Фандъкова


Геновева Петрова,
Алфа Рисърч

Избирателна активност в рамките на 35% за частичния кметски вот в неделя очертават резултатите от представително за пълнолетното население на София проучване, проведено между 10 и 12 ноември от агенция Алфа Рисърч.

Към момента нагласите на решилите да гласуват дават силно предимство за Йорданка Фандъкова, която има потенциал да спечели 65 на сто от реалния вот. Подкрепата за най-сериозният й конкурент Георги Кадиев е почти три пъти по-ниска и възлиза на около 22% от решилите да гласуват.

Шансовете за всеки от останалите претенденти са значително по-ограничени. Кандидатът на ССД Иван Антикаджиев има потенциал от около 3.3%, привличайки подкрепа предимно от десни симпатизанти. С близки позиции е също и кандидатът на Зелените Валентин Симов, зад когото застават най-вече по-млади избиратели без твърди партийни предпочитания.

Като по-разпознаваеми за хората се открояват още кандидатите на РЗС Павел Попов и на „Българска левица” Илия Божинов. Подкрепата за тях е свита до рамките на 1.5% и идва предимно от страна на колебаещи се дали да участват във вота столичани.

Мнозинството от избирателите (67%) очакват, че битката ще бъде решена още в първия тур, който Йорданка Фандъкова има шанс да спечели със значителна преднина пред опонентите си. Обществените нагласи за предрешеност на вота са, макар и косвен, индикатор за консолидираната подкрепа за кандидата на ГЕРБ в кметската надпревара. Освен собствените привърженици на ГЕРБ зад нея застават и мнозинството от симпатизантите на Синята коалиция в София. По-разколебани дали да гласуват за кандидата на ГЕРБ са последователите на Атака, най-голямата част, от които възнамеряват да останат пасивни.

Очакванията за безапелационна победа на Йорданка Фандъкова обаче рискуват да демотивират участието във вота на значителна част от привържениците й. Шансовете да се стигне до втори тур са по-скоро теоретични, но рязко свиване на активността до равнище под 20 на сто не изключва подобна възможност.

 

 * Резултатите са от представително за пълнолетното население на гр. София изследване, проведено от агенция Алфа Рисърч през периода 10 – 12 ноември 2009 г. сред 804 души.
 

Архив