Изберете смисленото

дата: Петък, 15 Август 2008

Изберете смисленото
Станислав Стоянов


През настоящата година вероятно сме свидетели на една от най-активните кампании за спечелване на българския турист за българските курорти. Данните и съобщенията в медиите варират от отчайващото „хиляди българи излизат от страната за Великденските празници” до бодряшки патриотичното ”рекорден брой българи почиват на Черноморието това лято”. Но фактът е факт: все повече хора предпочитат чужбина за лятната си отпуска, като съответно все повече пари отделени за почивка се изплъзват на родния туристически бранш. За пет години делът на българите, които прекарват лятната си ваканция извън страната се е учетворил достигайки 4.2%. Очевидно този процес тепърва ще се разгръща. А трупането на опит и обмяната на информация ще са решаващи при взимането на решение „накъде да поемем” следващото лято.
Сравнението на оценките за получения продукт при почивалите у нас и почивалите в чужбина българи, показва преимущество по повечето от изброените дванадесет показателя за почивките извън страната. Графиката илюстрира онези осем от тях, при които оценките „напълно удовлетворен” се различават най-драстично. Любопитен факт - изравняване на тези оценки има по отношение на „Спокойствие и безшумност на средата през деня” и „Спокойствие вечер след 22 часа”.
От там насетне обаче разликите са значими, като при четири от показателите надвишават 20%. Почивалите в чужбина са най-впечатлени от хигиената в самата сграда/хотела; състоянието на алеите и парковете около нея; хигиената на външната среда и състоянието на инфраструктурата около базата, в която са отседнали. Най-значима е разликата именно по отношение на инфраструктурата в комплекса, като това се дължи на изключително ниския дял положителни оценки давани от почивалите у нас.
Интересен е и факта, че удовлетвореността от отношението на персонала е изравнен при двете групи. Но тук е и мястото да се отбележи, че става въпрос за субективни оценки, вземащи предвид поредица от обстоятелства. В това число вероятно и смекчаващото вината обстоятелство: ”Като за България е добре…”. Отвъд шегата – натрупването на опит и впечатления в чужбина все повече ще свежда избора до „смисленото”. А то, за съжаление, не винаги е „българското”.

* Данните са от представително за пълнолетното население на страната проучване проведено през месец юли 2008 година от агенция Алфа Рисърч по поръчка на в-к Капитал.

Архив