Битката за София – най-вероятен втори тур

дата: Четвъртък, 25 Октомври 2007

Данните са от представително за пълнолетното население на София изследване, проведено от агенция Алфа Рисърч през периода 20 – 23 октомври 2007 година, сред 904 души, по поръчка на електронното издание “Za Grada”.

БИТКАТА ЗА СОФИЯ - НАЙ-ВЕРОЯТЕН ВТОРИ ТУР


Боряна Димитрова,
Алфа Рисърч

“Битката за София” е естествено една от най-интересните и символно най-важните в предстоящите само след дни местни избори. Обществената популярност на настоящия столичен градоначалник Б.Борисов и заявката на създадената от него партия ГЕРБ за активна роля в националната политика придават по-мащабни измерения на надпреварата за кметския пост. Същевременно, активизирането на социалните протести през последните седмици, както и излъчването на единна кандидатура на десницата в столицата създадоха очаквания за възраждане на нейната роля в икономически най-силния и потенциално “най-десен” град  в България. Какви са от тази гледна точка обществените настроения три дни преди вота?

Проведените през последния месец представителни за столицата проучвания на Социологическа агенция Алфа Рисърч показват, че кампанията стартира със значимо преимущество на настоящия кмет в три възлови за всеки един избор направления –  електорална подкрепа, вот за партийна листа и оценка за управлението. Изходните позиции на двамата основни опоненти, Мартин Заимов и Бриго Аспарухов, се очертаха като твърде близки, като в самото начало на кампанията десният кандидат успя да спечели макар и малка, но значима за неговите избиратели и личния му имидж преднина пред червения кандидат. За кратко време след издигането си, той успя да мобилизира  в значителна степен симпатизантите на ДСБ и СДС, както и значима част от дясно ориентираните представители на средното и по-възрастното поколение. Бриго Аспарухов, обратното, стартира с потенциал по-нисък от този на подкрепящата го партия, а електоралната му база се състоеше основно от хора в пенсионна възраст, от средните подоходни групи.

Резултатите от проучванията сочат, че кампанията не само на тримата основни, но и на останалите претенденти, не е довела до значими размествания в електоралните нагласи. В условията на очертаващата се относително ниска избирателна активност, обаче, дори и няколко десети от процента могат да предизвикат промени в изборния резултат. Изследването на Алфа Рисърч, проведено в периода 20-23 октомври 2007г. очертава следните тенденции:
 - 43% от имащите право на глас софиянци смятат да участват в местния вот на 28 октомври. От колебаещите се в началото общо 17 на сто, половината са се ориентирали към гласуващите или негласуващите, а другите все още не са взели окончателно решение. 48% заявяват категорично, че няма да гласуват.
- Бойко Борисов бележи плавен спад спрямо края на септември (от 34 на 26 на сто), но все още запазва значима преднина пред съперниците си.
- Второто място към момента се заема от Бриго Аспарухов, който успява да мобилизира част от неподкрепящите го в началото на кампанията избиратели на БСП. Въпреки това, електоралната му подкрепа от 9.5% все още е по-ниска от вота за партийна листа.
- Мартин Заимов отстъпва с малко от позициите си в началото на октомври, но на фона на активизирането на червения вот, в момента той остава на дистанция от 1.4% след Аспарухов.
-  Кандидатът на НДСВ Антония Първанова запазва позициите си от началото на кампанията (3.6%) и макар и да не бележи ръст, продължава да получава по-висока лична подкрепа, отколкото партийната листа.
- Липса на сериозен приток на гласове са наблюдава и по отношение на кандидата на Атака Слави Бинев. Обратно на жълтата партия обаче, листата на националистите се ползва с малко по-висока подкрепа, отколкото е неговият личен вот.
- Тити Папазов, който влезе ярко и рано в кампанията, не успява да издържи на “играта” на другите десни претенденти и търпи спад в първоначалната си подкрепа (от 3.2% на 1.5%).

При това разпределение на електоралната подкрепа и при избирателна активност около 40-45% най-вероятният изход от кметската надпревара е следният:
- втори тур на изборите в София
- балотаж между генералите
- липса на самостоятелно мнозинство в СОС при наличие на пет партийни листи в него

Какво би могло да промени така очерталата се изборна картина и какви изненади могат да се очакват?
 На първо място, разликата между Аспарухов и Заимов се запазва твърде малка. При силна мобилизация  в последните дни, не е изключено разместване в тази част от класацията. В полза на Аспарухов е по-голямата партийна периферия, а в полза на Заимов – по-големия десен потенциал в столицата, който обаче се разтроява между отказа от гласуване, подкрепа за Борисов и подкрепа за кандидата на ДСБ/СДС.
 На второ място, настоящият кмет е на една “статистическа грешка” разстояние до “заветните” 50%, а вотът за неговите опоненти – твърде фрагментаризиран. При тези обстоятелства, не може да се изключва възможността той да успее да премине границата от 50 +1 на първи тур.
 И третата възможна изненада, която като че ли все повече става правило на изборите през последните години, е рязък спад на избирателната активност. При активност от около 30% (на евроизборите в столицата гласуват едва 21% от имащите прави на глас), нараства силно вероятността от промени в очерталите се изборни настроения. Подкрепата за Борисов варира от 47 до 54 на сто, а тази за двамата претенденти може както да раздалечи, така и да “обърне” позициите им. Ето защо значението на всеки подаден глас, както за класацията на кандидатите, така и за възможността за балотаж, придобива по-голяма тежест.


 Данните са от представително за пълнолетното население на София изследване, проведено от агенция Алфа Рисърч през периода 20 – 23 октомври 2007 година, сред 904 души, по поръчка на електронното издание “Za Grada”.

Архив